Jemné a mäkučké koláčiky, ktorými ohúrite každú návštevu. Z obyčajného cesta, jednoduchými zárezmi vytvoríte krásne a veľmi chutné pečivo, ktoré vďaka skvelému smotanovému cestu vydrží mäkké dlhšiu dobu. Plniť ich môžte akoukoľvek plnkou, napríklad tvarohovou, jablkovou alebo aj lekvárovou, ja som plnila mojou obľúbenou orechovou plnkou.
cesto:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
3 pol. lyžice kryštálového cukru
štipka soli
1 balíček sušeného droždia alebo polovica kocky klasického droždia
250 ml vlažného mlieka
1 kopcovitú polievkovú lyžicu majonézy
2 polievkové lyžice kyslej smotany
1 celé vajce
70 ml oleja
-----------------------------------------------------------------------------------------
trocha roztopeného masla na potretie po upečení
postup:
1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor.
Premiešame a dáme vykysnúť.
Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajíčko, majonézu, kyslú smotanu, olej, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
2.
Cesto dobre vymiesime,
prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.
3.
Pokiaľ nám cesto kysne pripravíme si plnku.
orechová plnka:
120 g najemno nasekaných (rozmixovaných) alebo mletých vlašských orechov
30 g najemno nasekaných (rozmixovaných) piškót
cca 100 ml mlieka
2-3 lyžice kryštálového cukru
Mlieko s cukrom si prevaríme a po častiach ním zalejeme pripravené orechy, premiešame a pridáme piškóty.
Premiešame, nemalo by to byť veľmi husté, pretože po chvíli to mierne nabobtná a ešte zhustne.
4.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 6 dielov, Premiešame, nemalo by to byť veľmi husté, pretože po chvíli to mierne nabobtná a ešte zhustne.
4.
každý diel vyvaľkáme do kruhu o priemere 23 -24 cm a rozrežeme na 6 trojuholníkov.
Každý trojuholník narežeme podľa obrázka, dáme naň jednu lyžičku plnky,
prehneme pravú stranu, potom ľavú až po okraj.
Ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.
5.
Hneď po upečení potrieme roztopeným maslom, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
vyzerajú dobre,budem ich robiť.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, nech vám chutí, sú výborné.
Odstrániť