UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 15. septembra 2017

Orechové šatôčky



Jemné a mäkučké koláčiky, ktorými ohúrite každú návštevu. Z obyčajného cesta, jednoduchými zárezmi vytvoríte krásne a veľmi chutné pečivo, ktoré vďaka skvelému smotanovému cestu vydrží mäkké dlhšiu dobu. Plniť ich môžte akoukoľvek plnkou, napríklad tvarohovou, jablkovou alebo aj lekvárovou, ja som plnila mojou obľúbenou orechovou plnkou.





cesto:



250 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

3 pol. lyžice kryštálového cukru

štipka soli

1 balíček sušeného droždia alebo polovica kocky klasického droždia

250 ml vlažného mlieka

1 kopcovitú polievkovú lyžicu majonézy

2 polievkové lyžice  kyslej smotany

1 celé vajce

70 ml oleja

-----------------------------------------------------------------------------------------

trocha roztopeného masla na potretie po upečení



postup:



1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor. 
Premiešame a dáme vykysnúť.

Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajíčko, majonézu, kyslú smotanu, olej, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.

2.

Cesto dobre vymiesime,  



prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.

3.
Pokiaľ nám cesto kysne pripravíme si plnku.



orechová plnka:



120 g najemno nasekaných (rozmixovaných) alebo mletých vlašských orechov


30 g najemno nasekaných (rozmixovaných) piškót


cca 100 ml mlieka


2-3 lyžice kryštálového cukru




Mlieko s cukrom si prevaríme a po častiach ním zalejeme pripravené orechy, premiešame a pridáme piškóty. 



Premiešame, nemalo by to byť veľmi husté, pretože po chvíli to mierne nabobtná a ešte zhustne.


4.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 6 dielov, 



každý diel vyvaľkáme do kruhu o priemere 23 -24 cm a rozrežeme na 6 trojuholníkov. 



Každý trojuholník narežeme podľa obrázka, dáme naň jednu lyžičku plnky,



prehneme pravú stranu, potom ľavú až po okraj. 



Ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.

5.
Hneď po upečení potrieme roztopeným maslom, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.




2 komentáre:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.