Milujem tieto tradičné mäkučké a nadýchané koláčiky s rôznymi plnkami, ktorými rozhodne netreba šetriť aby boli koláčiky čo najlepšie. Myslím, že ich nikomu nemusím extra predstavovať a ak chcete vedieť ako ich pripravujem ja, tak tu je môj osvedčený recept :)
cesto:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
3 pol. lyžice kryštálového cukru
štipka soli
1 balíček sušeného droždia alebo polovica kocky klasického droždia
250 ml vlažného mlieka
1 kopcovitú polievkovú lyžicu majonézy
2 polievkové lyžice kyslej smotany
1 celé vajce
70 ml oleja
-----------------------------------------------------------------------------------------
trocha roztopeného masla na potretie po upečení
postup:
1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor.
Premiešame a dáme vykysnúť.
Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajíčko, majonézu, kyslú smotanu, olej, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
2.
Cesto dobre vymiesime,
prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.
3.
Pokiaľ nám cesto kysne pripravíme si plnky a maslovú posýpku.
maková plnka:
120 g mletého maku
80 g kryštálového cukru
1 dl mlieka
vanilkový cukor podľa chuti
Mlieko s cukrom privedieme k varu, odstavíme a horúcim zalejeme mak, premiešame.
tvarohová plnka:
1 mäkký tvaroh - 250 g (nie vo vaničke)
1 jemne hrudkovitý tvaroh - 250 g
2-3 lyžice práškového cukru
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor
Všetko spolu vymiešame.
orechová plnka:
80 g kryštálového cukru
1 dl mlieka
vanilkový cukor podľa chuti
Mlieko s cukrom privedieme k varu, odstavíme a horúcim zalejeme orechy, premiešame.
lekvárová plnka:
Potrebujete len dobrý slivkový lekvár, niekto pridáva rum aj škoricu, ja to nepraktizujem používam len čistý lekvár, no samozrejme každý podľa chuti.
maslová posýpka:
50 g maslo
50 g polohrubá múka
50 g detská krupica
25 g práškový cukor
25 g kryštálový cukor
4.
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu a každú rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Pokrájame na štvorčeky, rozmer podľa toho ako koľko chcete koláčikov, ja som jedno cesto nakrájala na 12 štvorcov, čiže všetkých koláčikov som mala 24 kusov.
5.
Na každý štvorček dáme plnku podľa chuti,
uzatvoríme a urobíme buchtičku. Buchtičku položíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a mierne pritlačíme (sploštíme).
Spodkom malého pohárika vytlačíme v strede buchtičky jamku pre vrchnú plnku, ktorú kombinujeme podľa chuti.
6.
Takto pripravené koláče necháme ešte chvíľu podkysnúť cca 15 minút.
7.
Nakoniec posypeme pripravenou maslovou posýpkou a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 - 30 minút.
Ak sa vám počas pečenia zdvihne stred koláčika a koláčiky chcete mať pekne rovné, tak asi po 15 minútach pečenia stačí trocha pichnúť vidličkou do stredu koláčika a nechať ešte dopiecť.
8.
Hneď po upečení okraje potrieme roztopením maslom, koláčiky tým vydržia dlho mäkučké.
Ak ich ale chcete mať na druhý alebo tretí deň úplne ako čerstvé, tak ich dajte pred podávaním do rúry prehriať pri teplote 60-80°C asi tak na 10 - 15 minút, budú fantastické, ale samozrejme nemusíte, výborné budú aj tak :)
9.
Pred podávaním môžme pocukrovať práškovým cukrom.
Dobrý deň, ďakujem za skvelý recept na kysnuté cesto. Vydarili sa mi naozaj super. Máte výborné recepty....
OdpovedaťOdstrániťĎakujem veľmi pekne, veľmi ma to teší :)
OdpovedaťOdstrániťPřesně takový nějaký recept jsem dlouho hledala. Nemůžu se dočkat, až se do nich pustím! Určitě dám vědět, jak se povedly. :-)
OdpovedaťOdstrániťSuper recept👍👍👍
OdpovedaťOdstrániť