piatok 26. januára 2018

Ananásový krémeš




Výborný klasický krémeš podľa pôvodného receptu, obohatený o ovocný puding, ktorý tento krémeš chuťovo posunie o nejaký level vyššie a dodá mu sviežu, no zároveň jemnú chuť.
Existuje množstvo variácií krémeša a toto je jedna z nich. Ovocie môžte použiť ľubovoľné podľa chuti, no jemná a svieža chuť ananásu v kombinácií klasického krémeša je naozaj luxusná :)





cesto:


potrebujeme 2 pláty lístkového cesta, použila som kupované, niekedy robím aj domáce falošné, ktoré je výborne a recept nájdete kliknite TU


postup:


1.
Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a popicháme vidličkou.


Pečieme pri teplote 190°C do ružova cca 15-20 minút. Po upečení necháme vychladnúť. 


2.
Pripravíme si vanilkovú plnku:


vanilková plnka:



750 ml mlieka

150 g kryštálového cukru


2 vanilkové pudingy-prášok alebo 2 zlaté klasy


2 lyžice hladkej múky


3 žĺtky


3 bielky


200 g masla alebo Hery máslovej


Do mlieka si dáme cukor, vanilkové pudingy, hladkú múku, 3 žĺtky a poriadne premiešame. Dáme variť a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Odstavíme a hneď si vyšľaháme sneh z 3 bielkov a štipky soli. Hneď ešte do horúceho pudingu vmiešame vyšľahaný sneh, 


poriadne ale zľahka premiešame.


Necháme vychladnúť.

4.

Keď nám puding vychladne na izbovú teplotu, tak do neho zašľaháme maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu. Poriadne vyšľaháme

a takto pripravenú plnku natrieme na vychladnutý upečený plát cesta.

5.
Dáme vychladiť a na vychladený natrieme ananásovú plnku.



ananásová plnka:


1 väčší ananásový kompót

2 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžica cukru 

2 vanilkové alebo ananásové pudingy

voda

Kompót si scedíme a šťavu doplníme vodou, aby to malo objem 700 ml. Do takto pripravenej šťavy pridáme cukor, pudingové prášky, citrónovú šťavu a uvaríme z toho puding, ktorý necháme za občasného miešania mierne vychladnúť cca 15 minúť.

6.
Polovicu mierne vychladeného pudingu dáme na vychladenú vanilkovú plnku




a rozotrieme. Poukladáme rovnomerne scedené ovocie, ja som nechala v celku, ale lepšie je ho nakrájať na menšie kúsky.

7.
Natrieme druhú polovicu plnky,


zarovnáme a dáme znova vychladiť.

8.
Pokiaľ sa nám plnka chladí pripravíme si šľahačkovú plnku.


šľahačkovú plnka:


2 x 250 ml 33% smotany na šľahanie

2 kopcovité lyžice práškového cukru 

2 stužovače do šľahačky



Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.

Šľahačkovú plnku natrieme na vychladenú ananásovú plnku



a pekne zarovnáme.

9.
Druhý upečený plát cesta si pokrájame na obdĺžniky alebo štvorce, veľkosťou aké chceme mať rezy a poukladáme ich jeden vedľa druhého na natretú šľahačkovú plnku. Treba si to takto vopred pokrájať, aby sa nám to lepšie pred podávaním krájalo. 


10.
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

2 komentáre:

  1. Ojojoj, Boženku, načo som sem liezla, ja sprostá? To musí byť riadna chuťová bomba, tento krémeš! Slintám ako Punťo, mňam... Fantastický!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár, ano je naozaj skvelý, určite odporúčam.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.