piatok 2. februára 2018

Dvojfarebná bábovka




Nadýchaná, veľmi jemná a v ústach krásne sa rozplývajúca bábovka, ktorú pečiem už od detstva. Vždy keď nemám čas a chcem niečo narýchlo pripraviť ku káve alebo k čaju, tak padne voľba na túto jednoduchú bábovku, ktorá ma ešte nikdy nesklamala. Je to v podstate starodávna klasická vanilková bábovka s pridaním kakaa, kde ja ešte pridávam do kakaovej časti aj lyžicu kokosu.





cesto:



4 vajcia

200 g práškového cukru, ak to šľaháte robotom tak môžte použiť aj kryštálový

1 dl vlažnej vody alebo mlieka

1 dl oleja

200 g hladkej múky

1 prášok do pečiva

vanilkový cukor alebo vanilka

2 rovné lyžice kakaa

1 lyžica kokosu / môžte vynechať

sušené hrozienka  / nemusia byť



2 - 3 lyžice mlieka na zriedenie kakaovej časti


postup:



1.
Vajcia poriadne vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme postupne vlažnú vodu a olej.

2.
Keď to máme poriadne vyšľahané, pridávame po častiach preosiatu múku s práškom do pečiva, zľahka dôkladne premiešame.

3.
Cesto si rozdelíme na dve časti, jednu menšiu a druhú väčšiu.  Do menšej si pridáme kakao, na zriedenie 3 lyžice mlieka, lyžicu kokosu a premiešame.

4.
Bábovkovú formu si vymastíme  a vysypeme múkou alebo kokosom, ja vysypávam väčšinou kokosom. Na dno formy dám väčšiu časť svetlého cesta, 



potom časť kakaového cesta, 


znova bieleho a znova tmavého, takto striedam až pokiaľ sa mi všetko neminie.

5.
Pečieme pri teplote 180 °C cca 35 - 40 minút.

6.
Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládou.











1 komentár:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.