Krehké, mäkkučké a nadýchané pagáče, s jemnou syrovou chuťou. Ideálne k vínku na akékoľvek oslavy alebo posedenia s priateľmi. Jednoduché, nenáročné na prípravu a s cestom sa pracuje vynikajúco.
potrebujeme:
250 g polohrubej múky
250 g hladkej múky
250 g Hery
250 ml kyslej smotany
1 žĺtok
pol lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička soli
1 lyžička kryštálového cukru
50 ml vlažného mlieka (pol deci)
na vyvaľkane cesto:
1 polievková lyžica kačacej masti
100 g nastrúhaného tvrdého syra / použila som eidam 45%
na potretie a posypanie:
1 vajce
100 g nastrúhaného syra
rascu, sezam alebo mak podľa chuti
postup:
1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor.
Premiešame a necháme vykysnúť.
2.
Zmiešame si preosiatú múku s práškom do pečiva, pridáme soľ, zmäknutú heru, žĺtok, smotanu2.
a spolu trocha premiešame. Pridáme kvások, ja so pridala ešte 1 lyžičku kačacej masti, ale nemusí byť
a poriadne vypracujeme cesto.
Vypracované cesto necháme kysnúť cca 2 hodiny.
3.
Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na hrúbku cca 1 a pol centimetra. Polovicu cesta po šírke pomastíme roztopenou kačacou masťou,
posypeme syrom
a prekryjeme druhou polovicou cesta.
4.
Ďalej prekryjeme ľavú stranu a cez ňu pravú.
Takto preložené cesto rukami jemne pritlačíme a vyvaľkáme na hrúbku 1,5 - 2 cm.
5.
Povrch radielkom vyšrafujeme čiary,
pomastíme vajíčkom, posypeme rascou a syrom.
6.
Radielkom nakrájame štvorčeky
a dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
7.
Pečieme pri teplote 190°C do ružova cca 25 minút.
Vyšperkovany je tento recept inak to neviem opisat...kazdemu sa musia podariť, lebo ja mam obe ruky ĺave a urobila som ich famozne.
OdpovedaťOdstrániťLenka
Ďakujem Lenka, veľmi ma teší že sa vám vydarili a chutili :)
OdstrániťTieto pagáče sú skvostné. Najlepšie aké sme jedli. Dakujem pekne za recept. ÚŽASNÁ STRÁNKA.
OdpovedaťOdstrániť