UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

sobota 30. decembra 2017

Syrové pagáče




Krehké, mäkkučké a nadýchané pagáče, s jemnou syrovou chuťou. Ideálne k vínku na akékoľvek oslavy alebo posedenia s priateľmi. Jednoduché, nenáročné na prípravu a s cestom sa pracuje vynikajúco.



potrebujeme:



250 g polohrubej múky

250 g hladkej múky

250 g Hery

250 ml kyslej smotany

1 žĺtok

pol lyžičky prášku do pečiva

1 lyžička soli

1 lyžička kryštálového cukru

20-30g droždia alebo 1 balíček sušeného droždia 

50 ml vlažného mlieka (pol deci)



na vyvaľkane cesto:


1 polievková lyžica kačacej masti

100 g nastrúhaného tvrdého syra / použila som eidam 45%


na potretie a posypanie:

1 vajce

100 g nastrúhaného syra

rascu, sezam alebo mak podľa chuti



postup:



1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor. 

Premiešame a necháme vykysnúť.

2.
Zmiešame si preosiatú múku s práškom do pečiva, pridáme soľ, zmäknutú heru, žĺtok, smotanu

a spolu trocha premiešame. Pridáme kvások, ja so pridala ešte 1 lyžičku kačacej masti, ale nemusí byť



a poriadne vypracujeme cesto. 



Vypracované cesto necháme kysnúť cca 2 hodiny.



3.
Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na hrúbku cca 1 a pol centimetra. Polovicu cesta po šírke pomastíme roztopenou kačacou masťou, 



posypeme syrom



a prekryjeme druhou polovicou cesta.



4.
Ďalej prekryjeme ľavú stranu a cez ňu pravú. 




Takto preložené cesto rukami jemne pritlačíme a vyvaľkáme na hrúbku 1,5 - 2 cm.

5.
Povrch radielkom vyšrafujeme čiary, 



pomastíme vajíčkom, posypeme rascou a syrom.



6.
Radielkom nakrájame štvorčeky



a dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.

7.
Pečieme pri teplote 190°C do ružova cca 25 minút.

3 komentáre:

  1. Vyšperkovany je tento recept inak to neviem opisat...kazdemu sa musia podariť, lebo ja mam obe ruky ĺave a urobila som ich famozne.
    Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Lenka, veľmi ma teší že sa vám vydarili a chutili :)

      Odstrániť
  2. Tieto pagáče sú skvostné. Najlepšie aké sme jedli. Dakujem pekne za recept. ÚŽASNÁ STRÁNKA.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.