sobota 30. decembra 2017

Syrové pagáče




Krehké, mäkkučké a nadýchané pagáče, s jemnou syrovou chuťou. Ideálne k vínku na akékoľvek oslavy alebo posedenia s priateľmi. Jednoduché, nenáročné na prípravu a s cestom sa pracuje vynikajúco.



potrebujeme:



250 g polohrubej múky

250 g hladkej múky

250 g Hery

250 ml kyslej smotany

1 žĺtok

pol lyžičky prášku do pečiva

1 lyžička soli

1 lyžička kryštálového cukru

20-30g droždia alebo 1 balíček sušeného droždia 

50 ml vlažného mlieka (pol deci)



na vyvaľkane cesto:


1 polievková lyžica kačacej masti

100 g nastrúhaného tvrdého syra / použila som eidam 45%


na potretie a posypanie:

1 vajce

100 g nastrúhaného syra

rascu, sezam alebo mak podľa chuti



postup:



1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor. 

Premiešame a necháme vykysnúť.

2.
Zmiešame si preosiatú múku s práškom do pečiva, pridáme soľ, zmäknutú heru, žĺtok, smotanu

a spolu trocha premiešame. Pridáme kvások, ja so pridala ešte 1 lyžičku kačacej masti, ale nemusí byť



a poriadne vypracujeme cesto. 



Vypracované cesto necháme kysnúť cca 2 hodiny.



3.
Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na hrúbku cca 1 a pol centimetra. Polovicu cesta po šírke pomastíme roztopenou kačacou masťou, 



posypeme syrom



a prekryjeme druhou polovicou cesta.



4.
Ďalej prekryjeme ľavú stranu a cez ňu pravú. 




Takto preložené cesto rukami jemne pritlačíme a vyvaľkáme na hrúbku 1,5 - 2 cm.

5.
Povrch radielkom vyšrafujeme čiary, 



pomastíme vajíčkom, posypeme rascou a syrom.



6.
Radielkom nakrájame štvorčeky



a dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.

7.
Pečieme pri teplote 190°C do ružova cca 25 minút.

2 komentáre:

  1. Vyšperkovany je tento recept inak to neviem opisat...kazdemu sa musia podariť, lebo ja mam obe ruky ĺave a urobila som ich famozne.
    Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Lenka, veľmi ma teší že sa vám vydarili a chutili :)

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.