piatok 23. februára 2018

Mrkvová torta s orechami





Vláčna, vďaka orechom neskutočne jemná a chutná torta vhodná na akúkoľvek príležitosť. Jednoduchý a hrnčekový recept len zo 4 vajíčok, na takúto veľkú tortu ocení asi každý.





cesto:


4 vajcia

2 hrnčeky cukru, trstinový alebo klasický biely kryštálový

1/2 šálky oleja

1/2 šálky vlažnej vody

2 šálky hladkej múky

1/2 šálky polohrubej múky

1 prášok do pečiva

štipka soli a štipka škorice

100 g mletých vlašských orechov

5 väčšie mrkvy


šálka 2,5 dl



postup:



1.
Vajcia vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame olej a vlažnú vodu. Keď to máme poriadne vyšľahané pridáme orechy, 




premiešame a ďalej pridáme preosiatu múku zmiešanú so soľou, škoricou a práškom do pečiva. 




Dôkladne premiešame a nakoniec pridáme na jemnom strúhadle nastrúhanú mrkvu.




2.
Vzniknuté cesto 




nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre, pri teplote 180°C cca 45 minút. Veľkosť formy 25 cm.

3.
Po upečení a vychladnutí cesto prekrojíme a naplníme smotanovo-tvarohovou plnkou.


smotanovo-tvarohová plnka:


250 g mascarpone

500 g mäkkého tvarohu

250 ml šľahačkovéj smotany

3-4 lyžice práškového cukru, podľa chuti kto má ako rád sladké

+
na vrchné zdobenie potrebujeme 250 g šľahačkovej smotany

1 lyžicu práškového cukru

1 stužovač do šľahačky



Mascarpone zmiešame s cukrom, pridáme tvaroh a nakoniec vyšľahanú šľahačku.

4.
Polovicou plnky natrieme prvý diel cesta




a druhou polovicou plnky natrieme boky a vrch torty.




5.
Boky torty ozdobíme nahrubo nasekanými orechmi a vrch torty dozdobíme šľahačkou.




1 komentár:

  1. Je naozaj výborná. Mám uložených viac receptov na mrkvovú tortu, tento som vyskúšala ako prvý a iný asi ani skúšať nebudem :) Len podľa tohoto budem piecť. Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.