piatok 6. apríla 2018

Čokoládové rezy



Ak máte radi čokoládové zákusky minimálne tak ako ja, tak tieto rezy vám zaručene odporúčam všetkými desiatimi. Plnka mi svojou ľahkosťou, chuťou a konzistenciou pripomína ľadovú čokoládu, ktorá spolu s nadýchaným vláčnym cestom a orechovými guľôčkami zanechá nezabudnuteľný lahodný pocit na jazyku.




cesto:



4 vajcia

200 g kryštálového cukru

70 ml vlažnej vody   

70 ml oleja         

270 g polohrubej múky

30 g  kakaa

1 prášok do pečiva



postup:


1.
Pripravíme a upečieme si cesto.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 
Do toho si primiešame preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 



2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm. 
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva.

3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.

4.
Vychladnuté cesto prekrojíme na polovicu.



5.
Polovice cesta dáme na seba a okraje orežeme.



Orezané okrajky si odložíme, budeme z nich robiť guľôčky na ozdobu.

6.
Pripravíme si čokoládovú plnku.


čokoládová plnka:


500 g mascarpone

250  ml 33% šľahačkovéj smotany

80 -100 g práškového cukru /podľa chuti

120 g čokolády   / miešala som 50:50 čokoládu na varenie 52% a horkú 74% 


Najprv si prevaríme smotanu, keď začne vrieť odstavíme ju, necháme cca 1 minútu vychladnúť a hneď ňou zalejeme nadrobno polámanú čokoládu, Jemne premiešavame, aby sa nám to pekne spojilo, prikryjeme fóliou a necháme v chladničke poriadne vychladiť aspoň na 4 - 5 hodín.

Mascarpone si jemne vyšľaháme s práškovým cukrom, netreba to dlho šľahať aby sa nám to neprešľahalo cca 1 - 2 minúty. Pridáme vychladenú čokoládovú šľahačku


a spolu prešľaháme na hustý krém, znova to nešľaháme dlho aby sa nám to neprešľahalo, cca 2-3 minúty.

7.
Plnku si rozdelíme na tretiny, jednou tretinou naplníme stred


a zvyšnou plnkou natrieme vrch a dozdobíme.


8.
Z orezaných okrajkov cesta si môžme pripraviť guľôčky na ozdobu, pridaním džemu, nutely, pripadného zvyšného krému a trochou strúhanky. Obalila som ich nasekanými orechmi, ktoré som predtým opiekla na suchej panvici, no môžte použiť aj kokos.

6 komentárov:

  1. Dakujem za dalsi skvely receptik.Som si dovolila sa inspirovat a trosku pozmenit.S bielou cokoladou,kokosom a jahodovym dzemom.Piskota dost vyskocila,nabuduce dam o vajicko menej�� Nabuduce vyskusam aj s hnedou coko, dakujem��

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemáte za čo Zdenka, veľmi ma teší že ste sa inšpirovali :)

      Odstrániť
  2. Luxusný koláčik, viem si predstaviť že chutil výborne aj keď u nás mascarpone nemusí byť, nahrádzam ho jemným tvarohom :))). Pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dnes som ho robila je vynikajúci ja som ešte upečené cesto natrela malinovým lekvárom :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.