Mäkké, vláčné a veľmi jemné cesto s pribináčikovou plnkou, ktorú obľubuje asi každý. Doplnila som ju ešte šťavnatými kokosovými guličkami, ktoré svojou jemnou sladučkou chuťou, skvelo dopĺňajú sviežu tvarohovo-smotanovú chuť torty. Túto tortu som piekla už minimálne 10 krát a obávam sa, že o týždeň ju budem piecť znova na menšiu rodinnú oslavu, pretože je fantastická.
cesto:
5 vajcia
250 g kryštálového cukru
300 g polohrubéj múky
1 dl vody
1 dl oleja
1 prášok do pečiva
plnka:
500 g mascarpone
250 g mäkkého tučného tvarohu
250 ml smotany na šľahanie
4 lyžice práškového cukru
1 stužovač do šľahačky
kokosové guličky:
100 ml mlieka
50 g práškového cukru
100 g strúhaného kokosu + 20-30 g na obalenie guličiek a zdobenie
1 vanilkový cukor
40 g mäkkého masla
pol tuby malého smotanového salka 75 gramového
Mlieko zmiešame s cukrom a privedieme k varu. Keď vrie prisypeme kokos, premiešame, odstavíme a necháme vychladiť. Do vychladeného pridáme maslo, salko a premiešame. S takto pripravenej plnky tvarujeme guličky v priemere asi 2,5 cm, ktoré ešte obalíme v kokose.
na povrch torty - zdobenie:
250 ml smotany na šľahanie
1 lyžicu práškového cukru
1 stužovač do šľahačky
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
kokos na obsypanie bokov torty
postup:
1.
Pripravíme si cesto. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme do formy vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 35 minút. Rozmer formy 25 cm.
-----------------
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.
2.
Cesto po upečení a vychladnutí prerežeme na polovicu.
Pripravíme si plnku.
Mascarpone jemne premiešame miešame s 3 lyžicami cukru ( NEŠĽAHÁME ! ), pridáme tvaroh, premiešame a nakoniec pridáme vyšľahanú smotanu,
znova zľahka premiešame.
(Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.)
3.
Plnku rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu dáme na 1. plát cesta,2.
Cesto po upečení a vychladnutí prerežeme na polovicu.
Pripravíme si plnku.
Mascarpone jemne premiešame miešame s 3 lyžicami cukru ( NEŠĽAHÁME ! ), pridáme tvaroh, premiešame a nakoniec pridáme vyšľahanú smotanu,
znova zľahka premiešame.
(Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.)
3.
rozotrieme a prikryjeme druhou polovicou cesta.
4.
Druhou polovicou plnky najprv začneme potierať boky torty a zvyšok natrieme vrch. Boky torty obsypeme kokosom.
5.
Povrch dozdobíme vyšľahanou šľahačkou a poukladáme pripravené kokosové guličky
Wau, z tejto torty by som si dala poriadny kus...:) Vyzerá parádne.
OdpovedaťOdstrániť