UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

štvrtok 6. februára 2014

Čokoládová roláda so šľahačkovo-tvarohovým krémom






Ľahučká, svieža, úžasne jemná roláda, ktorá je zároveň nenáročná na prípravu. 
Táto roláda je u nás veľmi obľúbená.



Na cesto budeme potrebovať:




5 vajíčka

5 lyžíc kryštálového cukru


6-7 lyžíc polohrubej múky


1 lyžica vlažnej vody


1 lyžica kakaa


1/2 prášku do pečiva





Na plnku potrebujeme:




250 g mäkký tvaroh  ( používam 1,1 % z kauflandu, so 40%   nemám dobré skúsenosti )

3 kopcovité lyžice práškového cukru

trocha citrónovej šťavy alebo arómy ( nemusí byť )

250 ml   33% smotany

1 stužovač do šľahačky


1 čokoládovú tyčinku ľadové gaštany,
 alebo 100g čokolády napr. horkú alebo klasickú na varenie, kde pri použití 100g čokolády není potreba pri šľahaní použiť stužovač




Na polevu:



100g čokolády na varenie

25 g cery

1 kávovú lyžičku oleja




Postup - cesto:




 Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a  pridáme do vyšľahaných bielkov. Pridáme preosiate kakao, múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne premiešame. Hmotu vylejeme na plech na ktorý sme dali papier na pečenie. 

Ak šľaháte cesto kuchynským robotom tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom a vodou. Do toho preosejeme kakao a múku s práškom do pečiva a jemne premiešame.

Pečieme pri teplote 180°C asi 15-20 min.

Upečené cesto hneď ešte horúce zrolujeme a asi po 5 minútach cesto oddelíme od papiera a narovnáme. Necháme vychladnúť.




Postup-plnka:




Smotanu a tyčinku ľadové gaštany spolu rozpustíme a privedieme k varu. Necháme poriadne vychladiť, najlepšie aspoň 12 hodín a vyšľaháme, v polovici šľahania pridáme stužovač a došľaháme. 

V miske si jemne vymiešame tvaroh, cukor a pár kvapiek cirónovej šťavy. Do takto pripraveného tvarohu pomaly zapracujeme čokoládovú šľahačku.




Na cesto natrieme plnku, trocha si necháme na jemnú vrstvu pod čokoládu a zrolujeme. Povrch jemne potrieme plnkou a polejeme čokoládovou polevou.

Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.