štvrtok, 6. februára 2014

Čokoládová roláda so šľahačkovo-tvarohovým krémom






Ľahučká, svieža, úžasne jemná roláda, ktorá je zároveň nenáročná na prípravu. 
Táto roláda je u nás veľmi obľúbená.


Na cesto budeme potrebovať:



5 vajíčka

5 lyžíc kryštálového cukru


6-7 lyžíc polohrubej múky


1 lyžica vlažnej vody


1 lyžica kakaa


1/2 prášku do pečiva




Na plnku potrebujeme:


250 g mäkký tvaroh  ( používam 1,1 % z kauflandu, so 40%   nemám dobré skúsenosti )

3 kopcovité lyžice práškového cukru

trocha citrónovej šťavy alebo arómy ( nemusí byť )

250 ml   33% smotany

1 stužovač do šľahačky


1 čokoládovú tyčinku ľadové gaštany,
 alebo 100g čokolády napr. horkú alebo klasickú na varenie, kde pri použití 100g čokolády není potreba pri šľahaní použiť stužovač




Na polevu:


100g čokolády na varenie

25 g cery

1 kávovú lyžičku oleja



Postup - cesto:


 Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a  pridáme do vyšľahaných bielkov. Pridáme preosiate kakao, múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne premiešame. Hmotu vylejeme na plech na ktorý sme dali papier na pečenie. 

Ak šľaháte cesto kuchynským robotom tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom a vodou. Do toho preosejeme kakao a múku s práškom do pečiva a jemne premiešame.

Pečieme pri teplote 180°C asi 15-20 min.

Upečené cesto hneď ešte horúce zrolujeme a asi po 5 minútach cesto oddelíme od papiera a narovnáme. Necháme vychladnúť.



Postup-plnka:


Smotanu a tyčinku ľadové gaštany spolu rozpustíme a privedieme k varu. Necháme poriadne vychladiť, najlepšie aspoň 12 hodín a vyšľaháme, v polovici šľahania pridáme stužovač a došľaháme. 

V miske si jemne vymiešame tvaroh, cukor a pár kvapiek cirónovej šťavy. Do takto pripraveného tvarohu pomaly zapracujeme čokoládovú šľahačku.




Na cesto natrieme plnku, trocha si necháme na jemnú vrstvu pod čokoládu a zrolujeme. Povrch jemne potrieme plnkou a polejeme čokoládovou polevou.

Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.