piatok 14. marca 2014

Mandarínková torta





Túto tortu som piekla k sviatku MDŽ a bolo to tak trocha na rýchlo. Popozerala som čo doma mám, našla som mandarínkový kompót, nejakú želatínu, maslo a tak som sa dala do toho :-) Tento korpus  je veľmi jemný a dlho vydrží vláčny. Tortička nám veľmi chutila a kombinácia jemnej vanilkovo-pudingovej plnky so sviežou mandarínkovou želatínou bola naozaj dobrá voľba.



cesto:




5 vajcia

150 g kryštálového cukru

5 lyžíc oleja

150 g hladkej múky

1/2 prášku do pečiva


Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha. Po jednom postupne všľaháme žĺtky a po lyžiciach olej.
Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Spodok tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme do formy.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.



plnka:




0,5 l mlieka

5 lyžíc kryštálového cukru

2 vanilkové pudingy v prášku

1 hera

vanilková esencia (nemusí byť)


Z mlieka, cukru a pudingu si uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a vyšľaháme s herou, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu, aby sa plnka nezrazila, nakoniec všľahám vanilkovú esenciu.
Niekedy keď sa mi zdá plnka hustá, všľahám do nej ešte 2 lyžice vlažnej sladkej smotany, (nemusí byť).



želatína:




1 mandarínkový kompót

2 tortové želé na 2,5 dcl tekutiny, (čiže spolu 0,5 l tekutiny)

cukor

voda




postup:



1.
Upečený korpus si prekrojíme na polovicu.

2.
Z plnky si odoberieme časť na zdobenie, ostatnou plnkou naplníme korpus a namastíme vrch aj boky torty.

3.
Boky torty obsypeme kokosom.

3.
Vrchný okraj torty ozdobíme plnkou (aby nám držala želatínu).

4.
Na vrch poukladáme odkvapkané mandarínky. 

5.
Z mandarínkovej  šťavy, vody a cukru si pripravíme želatínu podľa návodu a zalejeme mandarínky.






2 komentáre:

  1. Pekla jsem s dětma a dortík byl výborný.S korpusem se skvěle pracuje a je to rychlovka ,jen příště místo vanilkové esence dáme trošku rumíka.Budem zloušet další vaše recepty .:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem za komentár, som rada že Vám dortík chutil, ano esencia podľa chuťi čo má kto rád :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.