piatok, 14. marca 2014

Mandarínková torta




Túto tortu som piekla k sviatku MDŽ. Bolo to veľmi na rýchlo, popozerala som čo mám doma, našla som mandarínkový kompót, nejakú želatínu, maslo a tak som sa dala do toho :-) . Tento korpus  je veľmi jemný a dlho vydrží vláčny. Torta nám veľmi chutila a kombinácia jemnej vanilkovo-pudingovej plnky so sviežou mandarínkovou želatínou bola naozaj dobrá voľba.


Cesto:


5 vajcia


150 g kryštálového cukru

5 lyžíc oleja

150 g hladkej múky

1/2 prášku do pečiva


Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha.

Po jednom postupne všľaháme žĺtky a po lyžiciach olej.
Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Spodok tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme do formy.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.


Plnka: 


0,5 l mlieka


5 lyžíc kryštálového cukru

2 vanilkové pudingy

1 hera

vanilková esencia (nemusí byť)

Z mlieka, cukru a pudingou si uvaríme hustý puding.

Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a vyšľaháme s herou, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu, aby sa plnka nezrazila, nakoniec všľahám vanilkovú esenciu.
Niekedy keď sa mi zdá plnka hustá, všľahám do nej ešte 2 lyžice vlažnej sladkej smotany, (nemusí byť).


Želatína:

1 mandarínkový kompót


2 tortové želé na 2,5 dcl tekutiny, (čiže spolu 0,5 l tekutiny)

cukor

voda






1.
Upečený korpus si prekrojíme na polovicu.

2.
Z plnky si odoberieme časť na zdobenie, ostatnou plnkou naplníme korpus a namastíme vrch aj boky torty.

3.
Boky torty obsypeme kokosom.

3.
Vrchný okraj torty ozdobíme plnkou (aby nám držala želatínu).

4.
Na vrch poukladáme odkvapkané mandarínky. 

5.
Z mandarínkovej  šťavy, vody a cukru si pripravíme želatínu podľa návodu a zalejeme mandarínky.






2 komentáre:

  1. Pekla jsem s dětma a dortík byl výborný.S korpusem se skvěle pracuje a je to rychlovka ,jen příště místo vanilkové esence dáme trošku rumíka.Budem zloušet další vaše recepty .:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem za komentár, som rada že Vám dortík chutil, ano esencia podľa chuťi čo má kto rád :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.