utorok, 24. februára 2015

Pečený mletý rezeň so syrom


 


Tento mletý rezeň pripravujem naozaj veľmi často, je nenáročný na prípravu a u nás je veľmi obľúbený, pretože máme radšej pečené mäso ako vyprážané. 




500 g mleté mäso (používam bravčové pliecko alebo bravčové s hovädzím pol na pol)
1 cibuľa 
150 g tvrdý syr, eidam 45%
1 vajíčko
1 tvrdý rožok
mlieko 
koreniny - soľ, čierne korenie, provensálske korenie alebo podľa chuti
strúhanka
olej
citrónová šťava



1.
Pokrájame si rožok na kocky a polejeme ho trochou mlieka. Nakrájame si cibuľu a syr si nastrúhame hrubým strúhadlom.


2.
Mäso si okoreníme pridáme vajíčko, cibuľu, namočený rožok, ktorý sme vyžmýkali od mlieka, syr, korenie a poriadne premiešame. Ak je potrebné  zahustiť, tak pridáme trocha strúhanky.


3.
Mäsovú hmotu rozdelíme na 6 častí, z ktorých tvarujeme rezne a obalíme ich v strúhanke.


4.
Do pekáča nalejeme olej, nie veľa, asi tak 2 milimetrovú vrstvu. Pekáč zakryjeme vrchnákom alebo alobalom, ale nie úplne. Pekáč necháme poodkrytý asi na 2 centimetre a dáme do vyhriatej rúry na 220°C pripiecť  asi na 15 minút.


5.
 Po 15 minútach rezne zalejeme vriacou vodou, asi tak do polovice rezňov, môžme aj viac, ale nie úplne. Ďalej pečieme takto poodkryté na 2 centimetre ešte 35 minút.


6.
Po 35 minútach šťavu zlejeme a rezne dáme ešte odkryté zapiecť na 10 minút, čiže celková doba pečenia je 1 hodina.


7. 
Šťavu si rozriedime vodou, na množstvo ktoré potrebujeme, pridáme trocha mletej červenej papriky, zahustíme múkou alebo najemno nastrúhaným zemiakom a povaríme minimálne 10-15 minút. Dochutíme a nakoniec pridáme citrónovú šťavu.


8.
Ako príloha sa hodí naozaj hocičo, my máme najradšej zemiakové pyré.


8 komentárov:

  1. Uz druhy krat sme tento recept vyskusali je famozny a to zemiakove pyre k tomu hmmmm :-)
    Vdaka za tento blog...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Mária za komentár a som veľmi rada, že vám tento mletý rezeň so syrom chutil, my ho robievame tiež veľmi často.

      Odstrániť
  2. Včera som ho vyskúšala a mali sme "nebíčko v papuli" ako vraví Janko Kroner. Výborný, jemný, šťavnatý. O týždeń si ho rodina žiada znova. Ďakujem za recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pekný komentár, veľmi ma teší že vám chutilo :)

      Odstrániť
  3. Včera som ho vyskúšala a mali sme "nebíčko v papuli" ako vraví Janko Kroner. Výborný, jemný, šťavnatý. O týždeń si ho rodina žiada znova. Ďakujem za recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nemáte za čo, ďakujem za pekný komentár, som veľmi rada že vám chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ďakujem za recept,som úplný amatér vo varení,ale skúsil som a celkom sa mi to podarilo...dcére sa robili hrče za ušami takže som hrdina na chvíľu :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem za komentár, tak to som rada že vám chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.