štvrtok, 26. februára 2015

Balkánske rezy




cesto:



5 vajcia


250 g kryštálového cukru

1 dcl vlažnej vody

1 dcl oleja

300 g polohrubej múky

1  prášok do pečiva

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 

Do toho si primiešame preosiatú múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 37 x 27 cm. 
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 

Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.



plnka č.1



180 g detských piškôt


okrajky s upečeného korpusu

broskyne z 1 veľkého broskyňového kompótu

1 dcl broskyňovej šťavy

trocha rumovej esencie alebo ½ dcl rumu  (alebo úplne príchuť rumu vynechať a nahradiť to 1/2 dcl broskyňovej šťavy)

 3 lyžice kakaa

50 g postrúhanej čokolády na na varenie

90 g  mletých orechov

džem 
            

1. 
Upečený korpus necháme vychladnúť a okrajky si orežeme do plnky.

2.
Broskyne pretlačíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom, ale nie úplne.

3.
Pridáme k tomu potĺčené piškóty, rozdrobené okrajky, kakao, mleté orechy, postrúhanú čokoládu, broskyňovú šťavu, rum alebo rumovú esenciu a celé to poriadne premiešame.

4.
Korpus namažeme džemom a navrstvíme pripravenú plnku.

5.
Plnku zarovnáme a pripravíme si druhú vanilkovú plnku, ktorú potom natrieme na zarovnanú prvú plnku. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou.


plnka č.2, vanilková :



600 ml mlieka


2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

200 g Hery alebo masla

1 lyžička vanilkovéj esencie (nemusí byť)

2 lyžice smotanové salko v tube Condé, kupujem v Kauflande (nemusí byť, ale je to potom chutnejšie)

1. Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.


2. Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

3. Nakoniec pridáme salko (tiež izbovej teploty) a ešte došľaháme.






čokoládová poleva:



100 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády


25 g cery

1 kávovú lyžičku oleja

Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.





2 komentáre:

  1. Som z Ukrajiny. Vynimoc'na chut'. Vymenila som broskine na ananas. Rodyna bola nads'ena lebo nebol prilys' sladky. Srdec'ne diki a vel'a fain chut'oviek.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.