cesto:
5 vajcia
250 g kryštálového cukru
1 dcl vlažnej vody
1 dcl oleja
300 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiatú múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 37 x 27 cm.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.
plnka č.1
180 g detských piškôt
okrajky s upečeného korpusu
broskyne z 1 veľkého broskyňového kompótu
1 dcl broskyňovej šťavy
trocha rumovej esencie alebo ½ dcl rumu (alebo úplne príchuť rumu vynechať a nahradiť to 1/2 dcl broskyňovej šťavy)
3 lyžice kakaa
50 g postrúhanej čokolády na na varenie
90 g mletých orechov
džem
1.
Upečený korpus necháme vychladnúť a okrajky si orežeme do plnky.
2.
Broskyne pretlačíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom, ale nie úplne.
3.
Pridáme k tomu potĺčené piškóty, rozdrobené okrajky, kakao, mleté orechy, postrúhanú čokoládu, broskyňovú šťavu, rum alebo rumovú esenciu a celé to poriadne premiešame.
4.
Korpus namažeme džemom a navrstvíme pripravenú plnku.
5.
Plnku zarovnáme a pripravíme si druhú vanilkovú plnku, ktorú potom natrieme na zarovnanú prvú plnku. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou.
plnka č.2, vanilková :
600 ml mlieka
5 lyžice kryštálového cukru
200 g Hery alebo masla
1 lyžička vanilkovéj esencie (nemusí byť)
2 lyžice smotanové salko v tube Condé, kupujem v Kauflande (nemusí byť, ale je to potom chutnejšie)
1. Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2. Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
3. Nakoniec pridáme salko (tiež izbovej teploty) a ešte došľaháme.
čokoládová poleva:
100 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády
25 g cery
1 kávovú lyžičku oleja
Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.
Som z Ukrajiny. Vynimoc'na chut'. Vymenila som broskine na ananas. Rodyna bola nads'ena lebo nebol prilys' sladky. Srdec'ne diki a vel'a fain chut'oviek.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za krásny komentár.
Odstrániť