piatok, 13. februára 2015

Čokoládová bábovka s jemným tvarohovým krémom




Túto úžasne vláčnu a jemnú bábovka s kyslou smotanou a polevou ganache, mám od svetoznámej youtuberky Laury Vitale. Kedže tu máme Valentína, tak som si ju pre moju lásku trocha upravila a naplnila ju skvelým tvarohovým krémom s mascarpone.

cesto:

1 šálka masla alebo hery ( 226 gramov) izbovej teploty
1 a 3/4 šálky kryštálového cukru
5 vajec
1 šálka kyslej smotany 
2 a 1/2 šálky hladkej múky
1/2 šálky kakaa
1 lyžička instantnej kávy (prášok)
1 lyžička prášku do pečiva (dala som trocha viac)
1/2 lyžičky jedlej sódy bic.
1 lyžička vanilkovéj esencie
1/4 šálky mlieka

1 šálka = 2 a 1/2 deci (250ml)

1. Pripravíme si formu, ktorú si vymastíme a vysypeme múkou. Forma by mala  byť trocha väčšia, ja som ju dala do klasickej strednej a skoro mi utiekla s formy. Možno by bola krajšia širšia a nižšia, pretože moja bábovka bola už trocha vysoká, ale nevadí aj tak je výborná.

2. Dáme si šľahať zmäknuté maslo s cukrom, necháme trocha vyšľahať a pridáme vajíčka, poriadne prešľaháme. Keď je to vyšľahane pridáme kyslú smotanu, vanilkovú esenciu a ešte poriadne prešľaháme.

3. V druhej mise si pripravíme všetky suché prísady ktoré si preosejeme, čiže múku, kakao, kávový prášok, prášok do pečiva a sódu bic. , premiešame a pridáme do vyšľahaného cesta, zľahka mixérom vpracujeme.




4. Nakoniec prilejeme mlieko a ešte prešľaháme. 




5. Cesto vylejeme do formy, zarovnáme vrch a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 °C asi 1 hodinu. Treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie inak.




6. Po upečení a vychladnutí, bábovku 2 x prerežeme, naplníme tvarohovou plnkou, polejeme čokoládovou polevou ganache a ozdobíme.





tvarohová plnka:

250 g mascarpone 82%
2 vaničky mäkkého tvarohu - 500 g
3-4 lyžice práškového cukru
trocha červenej potravinárskej farby, aby sme plnku mali peknú ružovú

Cukor si preosejeme, pridáme mascarpone, tvarohy a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme farbivo a premiešame.



čokoládová poleva ganache:

200 ml smotany na šľahanie (mala by byť 33%, ale ja som použila 31%)


100 g čokolády na varenie


 1 lyžička masla



Smotanu privedieme k varu, odstavíme pridáme polámanú čokoládu, maslo a poriadne prešľaháme.


Za občasného miešania mierne vychladíme a nalejeme na bábovku.

Skvelé na čokoládovej poleve genache je to, že keď ju dáte na koláč alebo bábovku, nikdy nestuhne tak, že sa vám bude pri krájaní lámať, ale bude vždy jemné vláčna.




6 komentárov:

  1. Bábovka vypadá úžasně :) Vyzkouším. Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prekrásna bábovka, to by mal vidieť môj syn, ten je "bábovkový"...určite ju raz vyskúšam. Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. bábovku som dnes upiekla a bola fantastická... má bohatú, ale jemnú chuť, každý ju chválil! inak, zatiaľ všetko, čo som piekla z vášho blogu, bolo super, takže klobúk dolu a veľké ďakujem za inšpirácie :) Katka

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.