cesto:
5 vajcia
250 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
1 dl oleja
270 g polohrubej múky
30 g kakaa
1 prášok do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme do tortovej formy (26 cm) vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30-40 minút.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.
plnka:
3 vajcia
150 g kryštálového cukru
250 g Hery alebo masla
3 rovné lyžice kakaa
1 malé smotanové salko v tube 75 g - Condé, kupujem v Kauflande
1 veľký banán
postup:
1.
Do misy si dáme vajíčka cukor a kakao, premiešame asi minútu a ďalej to šľaháme nad parou do zhustnutia, kým sa nám cukor nerozpustí a začne to trocha hustnúť. Malo by to byť horúce, aby sa nám to pasterizovalo, aspoň na tých 80 °C.
2.
Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, pridáme heru alebo maslo, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu a vyšľaháme. Nakoniec pridáme salko v tube, samozrejme tiež izbovej teploty a poriadne došľaháme.
3.
Cesto si prekrojíme na polovicu a natrieme ho polovicou plnky.
4.
Banán si pokrájame na kolieska a pokvapkáme ho citrónovou šťavou, aby nám nezhnedol. Poukladáme ho na plnku, mierne vtlačíme do plnky, pridáme jednu lyžicu plnky a trocha zarovnáme.
5.
Prikryjeme druhou polovicou cesta, namastíme tortu zvyšnou plnkou po celom obvode a ozdobíme podľa vlastnej fantázie a chuti.
6.
Nakoniec si vyšľaháme šľahačku a dozdobíme.
Perfektni,muj prvni dort a mam radost ze se povedl. Mela jsem strach z kremu,ze tam jsou vejce ale dopadlo to dobre a urcite ho zopakuji.
OdpovedaťOdstrániť