Tento jemný a šťavnatý perník pečiem už dlhé roky a to dosť často, pretože je úžasný. V lete takto s akýmkoľvek ovocím a v zime namiesto ovocia nasypem do cesta nasekané orechy s nejakým sušeným ovocím.
cesto:
3 vajcia
300 g práškového cukru
300 ml mlieka
300 g hladkej múky
150 ml oleja
3 lyžičky džemu
2 lyžice kakaa
1 perníkový prášok kypriaci
ovocie, ja som dala zavárané broskyne ale použiť môžete akékoľvek iné zavárané alebo sezónne čerstvé ovocie
veľkosť plechu 35x24 cm
postup:
1.
Vajcia vyšľaháme s cukrom, potom pridáme mlieko,olej a džem. Do toho prisypávame všetky suché prísady (múka, kakao, prášok do perníka),ktoré sme si zmiešali v druhej mise a preosiali. Všetko dôkladne premiešame.
2.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou posypaný plech. Na vrch cesta poukladáme nakrájané odkvapkané broskyne.
3.
Pečieme pri teplote 180°C asi 25- 30 minút.
4.
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Ak to robím bez ovocia len so sekanými orechmi, tak povrch hneď po upečení ešte za horúca potriem džemom a nastrúham naň čokoládu.
Dobrý deň, máte tu úžasné recepty, je tu veľa inšpirácie.
OdpovedaťOdstrániťChcem upiecť tento váš perník - v postupe spomínate sódu, v rozpise surovín ale nie je. Je potrebná? Ak áno, koľko...
Dobrý deň, sóda nieje potrebná, keď sa dá štipka nevadí, no ďakujem za upozornenie :)
OdpovedaťOdstrániťTak toto je najúžasnejší perník na svete. Spravila som ho s domácimi čerešňami deckám do školy po dlhej domácej karanténe a všetci sme sa šli potrhať za ním. Perník je úžasne nadýchaný,jemný ako pavučinka a po potretí vrchu čerešňovým džemom a posypaním postrúhanou čokoládou sa z toho stal doslova luxusný koláčik. Dokonca aj muž pochválil,ktorý koláče štandardne nejedava. Ďakujem za ďalší super recept 🥰
OdpovedaťOdstrániť