Naša obľúbená klasika, veľmi jemná a šťavnatá pečená krkovička so skvelou šťavou. Milujem tieto recepty s minimálnou prípravou, keď všetko pripravím na pekáč, dám to rúry a mám hodinu pre seba. Počas pečenia prihodím do rúry ešte tarhoňu a skvelé jedlo je na svete.
potrebujeme:
1 až 1,3 kg bravčovej krkovičky
5 - 6 paradajky / môžu byť aj zavárané
3 väčšie cibule
4 lyžice oleja
soľ
čierne korenie,rasca, akékoľvek bylinky podľa vlastnéj chuti
postup:
1.
Mäso okoreníme a dáme na pekáč do ktorého sme dali olej.
Takto odkrytý pekáč s mäsom dáme zapiecť do vyhriatej rúry pri teplote
240 °C na 15 minút, aby sa nám mäso pekne stiahlo.
2.
Po 15 minútach pridáme na kocky nakrájané paradajky, cibuľu, zalejeme to prevarenou horúcou vodou (pozor, musí byť naozaj horúca !).
Množstvo vody má byť asi tak do polovice mäsa (môže byť aj viac).
3.
Pekáč s mäsom zakryjeme a takto zakryté pečieme pri teplote 220°C ešte 1 hodinu.
Po hodine pekáč odkryjeme a takto odkryté dáme ešte pripiecť na 5 - 10 minút.
4.
Po upečení mäso vyberieme, šťavu mixujeme ponorným mixérom a precedíme ju cez sito,
podľa potreby dochutíme.
tarhoňa:
Sú rôzne spôsoby ako pripraviť tarhoňu, ale ja ju pripravujem takto.
Do hrnca si dáme asi 2 lyžice oleja, vysypeme naň tarhoňu ( 400 - 500 g ), osolíme a opražíme ju do ružova, asi tak 5 minút.
Po 5 minútach tarhoňu zalejeme studenou vodou, premiešame zarovnáme povrch, vody by malo byť asi tak, aby voda bola 2 cm nad povrchom tarhoni.
Tarhoňu zakryjeme a dáme piecť do rúry asi 25- 30 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.