UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 19. februára 2016

Orechové tortové rezy s karamelovou plnkou




Veľmi jemné, mäkulinké a lahodné rezy so skvelou karamelovou plnkou. Rezy vyzerajú slávnostné ako menšia torta, prečo by torta musela vyzerať vždy ako valec. Lepšie sa to krája a je to v podstate torta, ktorá je aj celkom jednoduchá na prípravu.





    
Dĺžka 40 a šírka 10 centimetrov



Cesto: 


5 vajcia

220 g cukru

150 g  pomletých orechov 

250 g polohrubej múky

1 dl vlažnej vody

pol deci  oleja - 50 ml

prášok do pečiva

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. 
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame orechy, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 

Cesto vylejeme na väčší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. 
Rozmer plechu 41 x 33 cm. 


-----------------------------

Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme pomleté orechy

a dôkladne premiešame.
Nakoniec pridáme po častiach preosiatú múku s práškom do pečiva a jemne ale dôkladne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm.




Karamelová plnka:

600 ml mlieka

2 vanilkové pudingy

4-5 lyžíc kryštálového cukru

250 g Hery alebo masla

1 plechovka karamelového Salka

 (ja používam obyčajné salko čiže ak si kúpite obyčajné a nie karamelové, treba ho varom skaramelizovať, kde plechovku salka varím v hrnci z vodou asi 1 hodinu a 10 minút, nechám vychladnúť, takto pripravené salko nám chutná lepšie ako už hotové kúpené karamelové)
----------------------

na zdobenie budeme ešte potrebovať 50 g mletých orechov a podľa chuti ešte trocha džemu pod plnku.

1.
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.


2.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.


3.
Nakoniec pridáme salko 
a ešte došľaháme. 



Postup:


1.
Po upečení a vychladnutí cesta, odstránime z neho papier. Okraje orežeme, aby sme mali pekné rezy a potom to rozrežeme na 3 rovnaké diely.
2.
Plnku si rozdelíme na polovicu. Prvou polovicou naplníme cesto, s tým že na prvý diel pod plnku môžme ešte natrieť trocha džemu.
Druhú polovicu plnky si necháme na omastenie a zdobenie povrchu.

3.
Čiže, keď máme naplnené rezy, celý obvod natrieme plnkou, okraje obsypeme orechmi, povrch ozdobíme a posypeme ešte zvyšnými orechmi.





5 komentárov:

  1. Krása. Řezy vypadají bezvadně, určitě je udělám.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Geniálne rezy. Máte skvelé recepty. Sú jednoduché a rýchle. Pečenie je hneď radosť pre mňa. Ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chcem sa spýtať to Salko varíte vo vode zatvorené? Krásne tortove rezy a určite ich vyskúšam :-).

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.