Veľmi jemné, mäkulinké a lahodné rezy so skvelou karamelovou plnkou. Rezy vyzerajú slávnostné ako menšia torta, prečo by torta musela vyzerať vždy ako valec. Lepšie sa to krája a je to v podstate torta, ktorá je aj celkom jednoduchá na prípravu.
Dĺžka 40 a šírka 10 centimetrov
Cesto:
5 vajcia
220 g cukru
150 g pomletých orechov
250 g polohrubej múky
1 dl vlažnej vody
pol deci oleja - 50 ml
prášok do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom.
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame orechy, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme na väčší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.
Rozmer plechu 41 x 33 cm.
-----------------------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme pomleté orechy
a dôkladne premiešame.
Nakoniec pridáme po častiach preosiatú múku s práškom do pečiva a jemne ale dôkladne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm.
Karamelová plnka:
600 ml mlieka
2 vanilkové pudingy
4-5 lyžíc kryštálového cukru
250 g Hery alebo masla
1 plechovka karamelového Salka
(ja používam obyčajné salko čiže ak si kúpite obyčajné a nie karamelové, treba ho varom skaramelizovať, kde plechovku salka varím v hrnci z vodou asi 1 hodinu a 10 minút, nechám vychladnúť, takto pripravené salko nám chutná lepšie ako už hotové kúpené karamelové)
----------------------
na zdobenie budeme ešte potrebovať 50 g mletých orechov a podľa chuti ešte trocha džemu pod plnku.
1.
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
3.
Nakoniec pridáme salko
a ešte došľaháme.
Postup:
1.
Po upečení a vychladnutí cesta, odstránime z neho papier. Okraje orežeme, aby sme mali pekné rezy a potom to rozrežeme na 3 rovnaké diely.
2.
Plnku si rozdelíme na polovicu. Prvou polovicou naplníme cesto, s tým že na prvý diel pod plnku môžme ešte natrieť trocha džemu.
Druhú polovicu plnky si necháme na omastenie a zdobenie povrchu.
3.
Čiže, keď máme naplnené rezy, celý obvod natrieme plnkou, okraje obsypeme orechmi, povrch ozdobíme a posypeme ešte zvyšnými orechmi.
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame orechy, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme na väčší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.
Rozmer plechu 41 x 33 cm.
-----------------------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme pomleté orechy
a dôkladne premiešame.
Nakoniec pridáme po častiach preosiatú múku s práškom do pečiva a jemne ale dôkladne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm.
Karamelová plnka:
2 vanilkové pudingy
4-5 lyžíc kryštálového cukru
250 g Hery alebo masla
1 plechovka karamelového Salka
(ja používam obyčajné salko čiže ak si kúpite obyčajné a nie karamelové, treba ho varom skaramelizovať, kde plechovku salka varím v hrnci z vodou asi 1 hodinu a 10 minút, nechám vychladnúť, takto pripravené salko nám chutná lepšie ako už hotové kúpené karamelové)
----------------------
na zdobenie budeme ešte potrebovať 50 g mletých orechov a podľa chuti ešte trocha džemu pod plnku.
1.
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
3.
Nakoniec pridáme salko
a ešte došľaháme.
Postup:
1.
Po upečení a vychladnutí cesta, odstránime z neho papier. Okraje orežeme, aby sme mali pekné rezy a potom to rozrežeme na 3 rovnaké diely.
2.
Plnku si rozdelíme na polovicu. Prvou polovicou naplníme cesto, s tým že na prvý diel pod plnku môžme ešte natrieť trocha džemu.
Druhú polovicu plnky si necháme na omastenie a zdobenie povrchu.
3.
Čiže, keď máme naplnené rezy, celý obvod natrieme plnkou, okraje obsypeme orechmi, povrch ozdobíme a posypeme ešte zvyšnými orechmi.
Krása. Řezy vypadají bezvadně, určitě je udělám.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Alenka :)
OdpovedaťOdstrániťGeniálne rezy. Máte skvelé recepty. Sú jednoduché a rýchle. Pečenie je hneď radosť pre mňa. Ďakujem :-)
OdpovedaťOdstrániťChcem sa spýtať to Salko varíte vo vode zatvorené? Krásne tortove rezy a určite ich vyskúšam :-).
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, áno salko sa varí zatvorené.
Odstrániť