piatok, 19. februára 2016

Orechové tortové rezy s karamelovou plnkou




Veľmi jemné, mäkulinké a lahodné rezy so skvelou karamelovou plnkou. Rezy vyzerajú slávnostné ako menšia torta, prečo by torta musela vyzerať vždy ako valec. Lepšie sa to krája a je to v podstate torta, ktorá je aj celkom jednoduchá na prípravu.





    
Dĺžka 40 a šírka 10 centimetrov



Cesto: 


5 vajcia

220 g cukru

150 g  pomletých orechov 

250 g polohrubej múky

1 dl vlažnej vody

pol deci  oleja - 50 ml

prášok do pečiva

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. 
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame orechy, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 

Cesto vylejeme na väčší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. 
Rozmer plechu 41 x 33 cm. 


-----------------------------

Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme pomleté orechy

a dôkladne premiešame.
Nakoniec pridáme po častiach preosiatú múku s práškom do pečiva a jemne ale dôkladne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm.




Karamelová plnka:

600 ml mlieka

2 vanilkové pudingy

4-5 lyžíc kryštálového cukru

250 g Hery alebo masla

1 plechovka karamelového Salka

 (ja používam obyčajné salko čiže ak si kúpite obyčajné a nie karamelové, treba ho varom skaramelizovať, kde plechovku salka varím v hrnci z vodou asi 1 hodinu a 10 minút, nechám vychladnúť, takto pripravené salko nám chutná lepšie ako už hotové kúpené karamelové)
----------------------

na zdobenie budeme ešte potrebovať 50 g mletých orechov a podľa chuti ešte trocha džemu pod plnku.

1.
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.


2.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.


3.
Nakoniec pridáme salko 
a ešte došľaháme. 



Postup:


1.
Po upečení a vychladnutí cesta, odstránime z neho papier. Okraje orežeme, aby sme mali pekné rezy a potom to rozrežeme na 3 rovnaké diely.
2.
Plnku si rozdelíme na polovicu. Prvou polovicou naplníme cesto, s tým že na prvý diel pod plnku môžme ešte natrieť trocha džemu.
Druhú polovicu plnky si necháme na omastenie a zdobenie povrchu.

3.
Čiže, keď máme naplnené rezy, celý obvod natrieme plnkou, okraje obsypeme orechmi, povrch ozdobíme a posypeme ešte zvyšnými orechmi.





2 komentáre:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.