Tento neskutočne jemný a krehučký koláč zbožňujem už od detstva. Recept je starý, väčšina ho poznáte a ja ho mám od svojej mamy.
1. cesto
500 g lístkového cesta - 2 pláty
Cesto si môžte kúpiť alebo pripraviť si domáce, ja väčšinou pripravujem moje obľúbené domáce falošné cesto - recept môžte nájsť kliknite TU. Tentokrát som použila cesto kupované, chladené už rozvaľkané, je to rýchlejšie.
2. orechové cesto
5 vajec
200 g práškového cukru
4 lyžice polohrubej múky
80 g mletých orechov
1 prášok do pečiva
plnka:
0,5 l mlieka
5 lyžíc hladkej múky
150 g práškového cukru
250 g masla alebo Hery
vanilkový cukor alebo esencia
trocha rumu, ja ho ale nepoužívam
postup:
1.
Z lístkového cesta upečieme 2 platy.
2.
Pripravíme si orechové cesto. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, postupne zapracujeme orechy,
3.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 190°C asi 20-25 minút.
4.
Pripravíme si plnku. Z mlieka, cukru a múky si uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí ho vyšľaháme s maslom, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, do hladkého krému.
5.
Na prvé lístkové cesto rozotrieme polovicu plnky,
na rovnomerne rozotretú plnku položíme orechové cesto a natrieme naň druhú polovicu plnky.
6.
Druhé lístkové cesto si pokrájame na kúsky, aby sa nám potom zákusok lepšie krájal a ukladáme ich na rovnomerne rozotretú plnku.
Vydaril sa ti krásne upiecť aj pokrájať... Zákusok poznám už veľa rokov je vynikajúci, ale je pravda, že som ho dávno nepiekla, ty si mi ho pripomenula za čo ďakujem. Pri najbližšej príležitosti upečiem.
OdpovedaťOdstrániťNemázaš za čo, určite si ho upeč, ďakujem za krásny komentár Evička.
OdpovedaťOdstrániťpiekla som na meniny Eduardov, /manžel a syn/, mal veľký úspech....ďakujem pekne
OdpovedaťOdstrániťtyhle řezy jsou opravdu výborné, dělám je moc ráda.
OdpovedaťOdstrániť