piatok, 8. apríla 2016

Juhoslovanský krémový koláč



Tento neskutočne jemný a krehučký koláč zbožňujem už od detstva. Recept je starý, väčšina ho poznáte a ja ho mám od svojej mamy.




1. cesto



500 g lístkového cesta 

Cesto si môžte kúpiť alebo pripraviť si domáce, ja  väčšinou pripravujem moje obľúbené domáce falošné cesto - recept môžte nájsť kliknite TU. Tentokrát som použila tiež obľúbené cesto, ktoré kupujem v Lidli, chladené už rozvaľkané, je to rýchlejšie a cesto je naozaj vynikajúce odporúčam (ale len to chladené už rozváľkane).




2. orechové cesto



5 vajec

200 g práškového cukru

4 lyžice polohrubej múky

80 g mletých orechov

1 prášok do pečiva




plnka:



0,5 l mlieka

5 lyžíc hladkej múky

150 g práškového cukru

250 g Hery 

vanilkový cukor alebo esencia

trocha rumu, ja ho ale nepoužívam



postup:




1.
Z lístkového cesta upečieme 2 platy.


2.
Pripravíme si orechové cesto. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, postupne zapracujeme orechy,



preosiatú múku s práškom do pečiva, dôkladne ale jemne premiešame. 


3.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180°C asi 25 minút.


4.
Pripravíme si plnku. Z mlieka, cukru a múky si uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí ho vyšľaháme s Herou, ktorá musí mať tak isto izbovú teplotu, do hladkého krému.


5.
Na prvé lístkové cesto rozotrieme polovicu plnky,



na rovnomerne rozotretú plnku položíme orechové cesto a natrieme naň druhú polovicu plnky.


6.
Druhé lístkové cesto si pokrájame na kúsky, aby sa nám potom zákusok lepšie krájal a ukladáme ich na rovnomerne rozotretú plnku.






4 komentáre:

  1. Vydaril sa ti krásne upiecť aj pokrájať... Zákusok poznám už veľa rokov je vynikajúci, ale je pravda, že som ho dávno nepiekla, ty si mi ho pripomenula za čo ďakujem. Pri najbližšej príležitosti upečiem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nemázaš za čo, určite si ho upeč, ďakujem za krásny komentár Evička.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. piekla som na meniny Eduardov, /manžel a syn/, mal veľký úspech....ďakujem pekne

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tyhle řezy jsou opravdu výborné, dělám je moc ráda.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.