UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania. Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon)

Za pochopenie ďakujem.

piatok 22. júla 2016

Nugátové pokušenie






Úžasný zákusok ktorému nemožno odolať. 
Už pri prvom súste si poviete OMG ... tá neskutočne jemná chuť nugátu v kombinácií džemu, to bude poriadna diléma či si dať ešte jeden kúsok, za cenu že budem musieť svoj tréning predĺžiť o pár kilometrov behu navyše ;)



cesto:



5 vajcia

200 g kryštálového cukru

5 lyžíc vlažnej vody

5 lyžíc oleja

175 g hladkej múky

25 g kakaa

1/2 prášku do pečiva




1.
Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha.


2.
Po jednom postupne všľaháme žĺtky, po lyžiciach olej a vlažnú vodu.


3.
Zľahka vmiešame preosiatu múku, zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva.


4.
Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.

5.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.
Rozmer plechu je 36 x 25 cm.

6.
Pripravíme si nugátovú plnku.



nugátová plnka:



0,6 l mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

250 g Hery alebo masla

2 lyžice nugety alebo nutely (nugeta je lepšia, je menej sladká a má veľký podiel arašid, nutela je oriešková)



na nugátovú plnku ukladáme svetlé a tmavé sušienky

ďalej ešte potrebujeme na potretie sušienok džem.



Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.

Nakoniec pridáme nugetu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme.


7.
Hotovú nugátovú plnku natrieme na vychladnuté cesto.




8.
Na plnku poukladáme svetlé sušienky (akékoľvek, napr. bebe alebo výborné majú aj v Lidli).

9.
Ďalej na poukladané sušienky natrieme poriadnu vrstvu džemu (ja som dala jahodový) 



a na džem poukladáme hnedé sušienky.



10.
Na rozložené hnedé sušienky natrieme šľahačkovú plnku.



šľahačková plnka:


2 x 250 ml  33% smotany, čiže pol litra

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.


Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.

11.
Necháme vychladiť, najlepšie cez noc, aby nám sušienky dostatočne zmäkli.
Pred podávaním povrch posypeme kakaom.








4 komentáre:

  1. This is fantastic!! I am from North of Serbia and understand Slovakian a bit. My first neighbors were Slovaks and I learnt from them but many years ago :) I love your recipes!! Thank you for sharing.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Biljana, thank you for the nice comments :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zákusok vyzerá fantasticky, len neviem či v UK zoženiem nugetu.... Eva

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.