piatok, 22. júla 2016

Nugátové pokušenie






Úžasný zákusok ktorému nemožno odolať. 
Už pri prvom súste si poviete OMG ... tá neskutočne jemná chuť nugátu v kombinácií džemu, to bude poriadna diléma či si dať ešte jeden kúsok, za cenu že budem musieť svoj tréning predĺžiť o pár kilometrov behu navyše ;)



cesto:



5 vajcia

200 g kryštálového cukru

5 lyžíc vlažnej vody

5 lyžíc oleja

175 g hladkej múky

25 g kakaa

1/2 prášku do pečiva




1.
Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha.


2.
Po jednom postupne všľaháme žĺtky, po lyžiciach olej a vlažnú vodu.


3.
Zľahka vmiešame preosiatu múku, zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva.


4.
Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.

5.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.
Rozmer plechu je 36 x 25 cm.

6.
Pripravíme si nugátovú plnku.



nugátová plnka:



0,6 l mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

250 g Hery alebo masla

2 lyžice nugety alebo nutely (nugeta je lepšia, je menej sladká a má veľký podiel arašid, nutela je oriešková)



na nugátovú plnku ukladáme svetlé a tmavé sušienky

ďalej ešte potrebujeme na potretie sušienok džem.



Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.

Nakoniec pridáme nugetu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme.


7.
Hotovú nugátovú plnku natrieme na vychladnuté cesto.




8.
Na plnku poukladáme svetlé sušienky (akékoľvek, napr. bebe alebo výborné majú aj v Lidli).

9.
Ďalej na poukladané sušienky natrieme poriadnu vrstvu džemu (ja som dala jahodový) 



a na džem poukladáme hnedé sušienky.



10.
Na rozložené hnedé sušienky natrieme šľahačkovú plnku.



šľahačková plnka:


2 x 250 ml  33% smotany, čiže pol litra

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.


Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.

11.
Necháme vychladiť, najlepšie cez noc, aby nám sušienky dostatočne zmäkli.
Pred podávaním povrch posypeme kakaom.








4 komentáre:

  1. This is fantastic!! I am from North of Serbia and understand Slovakian a bit. My first neighbors were Slovaks and I learnt from them but many years ago :) I love your recipes!! Thank you for sharing.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Biljana, thank you for the nice comments :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zákusok vyzerá fantasticky, len neviem či v UK zoženiem nugetu.... Eva

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.