Úžasný zákusok ktorému nemožno odolať.
Už pri prvom súste si poviete OMG ... tá neskutočne jemná chuť nugátu v kombinácií džemu, to bude poriadna diléma či si dať ešte jeden kúsok, za cenu že budem musieť svoj tréning predĺžiť o pár kilometrov behu navyše ;)
cesto:
5 vajcia
200 g kryštálového cukru
5 lyžíc vlažnej vody
5 lyžíc oleja
175 g hladkej múky
25 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
1.
Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha.
2.
Po jednom postupne všľaháme žĺtky, po lyžiciach olej a vlažnú vodu.
3.
Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.5.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.
Rozmer plechu je 36 x 25 cm.
6.
Pripravíme si nugátovú plnku.
nugátová plnka:
0,6 l mlieka
5 lyžice kryštálového cukru
250 g Hery alebo masla
2 lyžice nugety alebo nutely (nugeta je lepšia, je menej sladká a má veľký podiel arašid, nutela je oriešková)
na nugátovú plnku ukladáme svetlé a tmavé sušienky
ďalej ešte potrebujeme na potretie sušienok džem.
Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
Nakoniec pridáme nugetu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme.
7.
Hotovú nugátovú plnku natrieme na vychladnuté cesto.
8.
Na plnku poukladáme svetlé sušienky (akékoľvek, napr. bebe alebo výborné majú aj v Lidli).
9.
Ďalej na poukladané sušienky natrieme poriadnu vrstvu džemu (ja som dala jahodový)
a na džem poukladáme hnedé sušienky.
10.
Na rozložené hnedé sušienky natrieme šľahačkovú plnku.
šľahačková plnka:
2 x 250 ml 33% smotany, čiže pol litra
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
11.
Necháme vychladiť, najlepšie cez noc, aby nám sušienky dostatočne zmäkli.
Pred podávaním povrch posypeme kakaom.
This is fantastic!! I am from North of Serbia and understand Slovakian a bit. My first neighbors were Slovaks and I learnt from them but many years ago :) I love your recipes!! Thank you for sharing.
OdpovedaťOdstrániťBiljana, thank you for the nice comments :)
OdpovedaťOdstrániťZákusok vyzerá fantasticky, len neviem či v UK zoženiem nugetu.... Eva
OdpovedaťOdstrániťEvka, použiť môžte aj nutelu
Odstrániť