Neskutočne jemný a mäkučký zákusok.
Poznáte to, keď idete urobiť niečo konkrétne a nakoniec urobíte úplne niečo iné? To je presne prípad tohoto zákusku.
Nemala som chuť nejak vypekať v dôsledku chladného a jesenného depresívneho počasia, navyše k tomu na mňa liezla nejaká choroba, tak som si povedala že narýchlo upečiem aspoň nejakú roládu s džemom. Pokiaľ sa mi pieklo cesto na roládu, tak ma napadla myšlienka, že už keď som vôbec začala niečo piecť, tak urobím niečo trocha atraktívnejšie. Pozrela som sa čo mám v chladničke, pozbierala posledné sily mojej fantázie a z roládového cesta vznikla táto dobrotka :)
cesto:
5 vajcia
5 lyžíc kryštálového cukru
5 lyžice vlažnej vody
7 kopcovité lyžice polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1.
Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme vlažnú vodu a šľaháme ďalej, zľahka primiešame vyšľahané bielka. Nakoniec po častiach pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva a jemne dôkladne premiešame.
2.
Cesto rozotrieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Plech použijeme väčší ako na rolády.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 - 25 minút.
3.
Po upečení a vychladnutí
stiahneme s cesta papier, rozkrojíme si ho na 4 kratšie časti
(môžte aj na 3 dlhšie, budete mať zákusok dlhší, ale nižší).
4.
Pripravíme si plnku.
plnka:
250 g mäkkého tvarohu ( balený vo fólií, nie vo vaničke)
2 x 250 ml 33% šľahačkovéj smotany, čiže pol litra
250 g mascarpone 82%
6 lyžíc práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
a)
Tvaroh si vymiešame so 4 lyžicami cukru (2 zvyšné idú do šľahačky).
b)
Pridáme k nemu mascarpone a premiešame.
c)
Vyšľaháme si šľahačky.
Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím - smotanu vyšľaháme s 1 lyžicou cukru, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
d)
Šľahačky jemne ale dôkladne primiešame k vymiešanému tvarohu s mascarpone.
5.
Plnku si rozdelíme na 4 časti. Tromi časťami naplníme cesto
a štvrtou časťou omastíme celý povrch zákusku.
6.
Povrch ešte ozdobíme podľa vlastnej fantázie, ja som pofŕkala čokoládou a posypala cukríkami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.