piatok, 14. októbra 2016

Jednoduchý šľahačkovo-tvarohový zákusok



Neskutočne jemný a mäkučký zákusok.
Poznáte to, keď idete urobiť niečo konkrétne a nakoniec urobíte úplne niečo iné? To je presne prípad tohoto zákusku. 
Nemala som chuť nejak vypekať v dôsledku chladného a jesenného depresívneho počasia, navyše k tomu na mňa liezla nejaká choroba, tak som si povedala že narýchlo upečiem aspoň nejakú roládu s džemom. Pokiaľ sa mi pieklo cesto na roládu, tak ma napadla myšlienka, že už keď som vôbec začala niečo piecť, tak urobím niečo trocha atraktívnejšie. Pozrela som sa čo mám v chladničke, pozbierala posledné sily mojej fantázie a z roládového cesta vznikla táto dobrotka :) 


cesto:


5 vajcia

5 lyžíc kryštálového cukru

5 lyžice vlažnej vody

7 kopcovité lyžice polohrubej múky

1 prášok do pečiva


1.
Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme vlažnú vodu a šľaháme ďalej, zľahka primiešame vyšľahané bielka. Nakoniec po častiach pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva a jemne dôkladne premiešame.

2.
Cesto rozotrieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Plech použijeme väčší ako na rolády.



Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 - 25 minút.

3.
Po upečení a vychladnutí 



stiahneme s cesta papier, rozkrojíme si ho na 4 kratšie časti 



(môžte aj na 3 dlhšie, budete mať zákusok dlhší, ale nižší).

4. 
Pripravíme si plnku.


plnka:


250 g mäkkého tvarohu ( balený vo fólií, nie vo vaničke)

2 x 250 ml 33% šľahačkovéj smotany, čiže pol litra

250 g mascarpone 82%

6 lyžíc práškového cukru

2 stužovače do šľahačky


a)
Tvaroh si vymiešame so 4 lyžicami cukru (2 zvyšné idú do šľahačky).
b)
Pridáme k nemu mascarpone a premiešame. 
c)
Vyšľaháme si šľahačky. 
Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím - smotanu vyšľaháme s 1 lyžicou cukru, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
d)
Šľahačky jemne ale dôkladne primiešame  k vymiešanému tvarohu s mascarpone.

5.
Plnku si rozdelíme na 4 časti. Tromi časťami naplníme cesto 


a štvrtou časťou omastíme celý povrch zákusku.

6.
Povrch ešte ozdobíme podľa vlastnej fantázie, ja som pofŕkala čokoládou a posypala cukríkami.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.