Veľmi krehký, jemnučký a neskutočne chutný koláč. O tomto orechovom ceste som sa dozvedela niekde na internetovej diskúsii, kde jedna pani hľadala recept, že vraj to bol starý tradičný koláč.
Tak mi to nedalo, kedže takéto starodávne recepty ja zbieram a začala som hľadať, či niečo nenájdem na internete. Bohužiaľ nič som nenašla, akurát jeden recept aj to bez fotky a pomer surovín sa mi vôbec nezdal. Povedala som si, že niečo vymyslím a pomer surovín budem skúšať dokiaľ cesto nebude krehučké a jemné. Podarilo sa mi to na prvýkrát, čo ma naozaj veľmi potešilo.
Ak sa s týmto cestom niekto už stretol, alebo máte receptúru po babke, budem veľmi rada ak mi ju napíšete do komentárov.
cesto:
450 g polohrubá múka
120 g mleté vlašské orechy
120 g mleté vlašské orechy
200 g práškový cukor
1 Hera maslova 250 g
2 vajcia
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
1.
Do misy si dáme všetky suché prísady múku, orechy, cukor, prášok do pečiva a poriadne premiešame.
Ďalej pridáme vajcia, Heru izbovej teploty a vypracujeme cesto.
2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.
Cesto si môžte rozvaľkať aj na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x26 cm.
3.
Pripravíme si plnku.
500 g jemného hrudkového tvarohu
250 g mäkkého tvarohu vo vaničke
1 kyslá smotana 200 g alebo 145 g smotanový jogurt
100 g práškového cukru
1 žĺtok
vanilkový cukor alebo esencia
džem výraznej chuti, použila som malinový
Tvarohy si zmiešame s cukrom a žĺtkom,
pridáme kyslú smotanu a premiešame.
4.
Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a lyžičkou poukladáme kôpky džemu.
5.
Z druhej polovice cesta si našúľame pásiky, hrubé asi 1 centimeter a ukladáme na plnku.
6.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 35-40 minút.
1 Hera maslova 250 g
2 vajcia
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
1.
Do misy si dáme všetky suché prísady múku, orechy, cukor, prášok do pečiva a poriadne premiešame.
Ďalej pridáme vajcia, Heru izbovej teploty a vypracujeme cesto.
2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.
3.
Pripravíme si plnku.
plnka:
500 g jemného hrudkového tvarohu
250 g mäkkého tvarohu vo vaničke
1 kyslá smotana 200 g alebo 145 g smotanový jogurt
100 g práškového cukru
1 žĺtok
vanilkový cukor alebo esencia
džem výraznej chuti, použila som malinový
Tvarohy si zmiešame s cukrom a žĺtkom,
pridáme kyslú smotanu a premiešame.
4.
Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a lyžičkou poukladáme kôpky džemu.
5.
Z druhej polovice cesta si našúľame pásiky, hrubé asi 1 centimeter a ukladáme na plnku.
6.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 35-40 minút.
Další výborný koláč,upeču hned zítra ráno k snídani:-)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, Olga nech vám chutí ;)
OdpovedaťOdstrániťTak jsem ráno upekla,ale já se nikdy nedržím receptu,takže těsto podle oka.Ale povedlo se:-).Náplň jsem dala tvarohovo-jablkovou,marmeládu rebarborovou.Výsledek fantastický,už je po koláči.A protože to vím,že se hned všechno sní,tak jsem upekla ještě z kynutého těsta tvarohové šátečky:-).
OdpovedaťOdstrániťTak to je super, som veľmi rada že vám chutilo :)
OdstrániťJe vhodne miesto hery dat maslo?
Odstrániťpráve ochutnávam prvý, ešte nie celkom vychladnutý kúsok a je naozaj super. nestíhala som robiť na vrch mriežku, tak som tam to cesto nastrúhala, džem som použila domáci z tmavého hrozna :) ďakujem za výborný recept, určite posuniem ďalej
OdpovedaťOdstrániťJanka
Výborný! Dnes som upiekla a určite nie naposledy. Krehký a šťavnatý.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, som rada že chutilo :)
Odstrániť