UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 11. novembra 2016

Kokonug rezy



Minulý víkend som čakala zopár hostí a tak som rozmýšľala, aký zákusok im ponúknem ku kávičke. Čo ma ako prvé napadlo, bolo toto mäkučké, jemné a veľmi šťavnaté cesto z len 2 vajíčok, ktoré ja zbožňujem. Nakoniec som ho skombinovala s mojou taktiež veľmi obľúbenou nugátovou plnkou a šľahačkou. Vznikol z toho tento výborný zákusok a čo vám poviem, zmizol rýchlosťou blesku :)


cesto:


2 vajcia


1 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru


150 ml oleja 


2 hrnčeky mlieka


2 hrnčeky polohrubej múky


1 prášok do pečiva


1 hrnček kokosu - 100 g



veľkosť hrnčeka - 2,5 dl



postup:



1.

Vajcia s cukrom šľaháme do peny, za stáleho šľahania pridávame olej a mlieko.

2.

Ďalej po častiach pridáme preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva a dôkladne premiešame.

3.

Nakoniec pridáme kokos 



a premiešame.
Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Veľkosť plechu 36 x 24 cm.

4.

Po vychladnutí cesto prevrátime, papier stiahneme a natrieme pripravenou nugátovou plnkou.



nugátová plnka:



0,6 l mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

200 g Hery maslovej alebo masla

2 lyžice nugety alebo nutely (nugeta je lepšia, je menej sladká a má veľký podiel arašid, nutela je oriešková)


Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.

Nakoniec pridáme nugetu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme.



5.
Na nugátovú plnku natrieme šľahačkovú plnku.


šľahačková plnka:


2 x 250 ml  33% smotany, čiže pol litra

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.



Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.






3 komentáre:

  1. mňami, to musí být určitě dobré :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Také vyzkouším.Nejlepší jsou tyhle rychlé moučníky se šlehačkou a pudingem. Mňam.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.