piatok, 11. novembra 2016

Kokonug rezy



Minulý víkend som čakala zopár hostí a tak som rozmýšľala, aký zákusok im ponúknem ku kávičke. Čo ma ako prvé napadlo, bolo toto mäkučké, jemné a veľmi šťavnaté cesto z len 2 vajíčok, ktoré ja zbožňujem. Nakoniec som ho skombinovala s mojou taktiež veľmi obľúbenou nugátovou plnkou a šľahačkou. Vznikol z toho tento výborný zákusok a čo vám poviem, zmizol rýchlosťou blesku :)


cesto:


2 vajcia


1 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru


150 ml oleja 


2 hrnčeky mlieka


2 hrnčeky polohrubej múky


1 prášok do pečiva


1 hrnček kokosu - 100 g



veľkosť hrnčeka - 2,5 dl



postup:



1.

Vajcia s cukrom šľaháme do peny, za stáleho šľahania pridávame olej a mlieko.

2.

Ďalej po častiach pridáme preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva a dôkladne premiešame.

3.

Nakoniec pridáme kokos 



a premiešame.
Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Veľkosť plechu 36 x 24 cm.

4.

Po vychladnutí cesto prevrátime, papier stiahneme a natrieme pripravenou nugátovou plnkou.



nugátová plnka:



0,6 l mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

200 g Hery maslovej alebo masla

2 lyžice nugety alebo nutely (nugeta je lepšia, je menej sladká a má veľký podiel arašid, nutela je oriešková)


Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.

Nakoniec pridáme nugetu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme.



5.
Na nugátovú plnku natrieme šľahačkovú plnku.


šľahačková plnka:


2 x 250 ml  33% smotany, čiže pol litra

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.



Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.






2 komentáre:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.