piatok, 17. februára 2017

Twister s orechami a tvarohom






Jemný, ľahučký, veľmi mäkký, vláčny a nadýchaný ako vánok. 
Toto skvelé kysnuté cesto je nezvyčajné, no prekvapí vás ľahkosťou, vláčnosťou, mäkkosťou a ľahkou manipuláciou. Plnky a kombinácie sa dajú použiť akékoľvek podľa chutí, cesto je vhodné aj na buchty, záviny a tiež slané pečivo. Pečivo, ktoré z tohto cesta pripravíte bude mäkučké až 3 dni.





cesto:



250 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

3 pol. lyžice kryštálového cukru

štipka soli

1 balíček sušeného droždia alebo polovica kocky klasického droždia

250 ml vlažného mlieka

1 kopcovitú polievkovú lyžicu majonézy

2 pol. lyžice smotanového jogurtu, môže byť aj kyslá smotana

1 celé vajce

70 ml oleja

-----------------------------------------------------------------------------------------

trocha roztopeného masla na potretie po upečení

50 g Hery maslovej na potieranie pod plnky



postup:


1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor. 
Premiešame a dáme vykysnúť.

Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajíčko, majonézu, jogurt, olej, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.

2.
Cesto dobre vymiesime,  



prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.

3.
Pokiaľ nám cesto kysne pripravíme si plnky.


orechová plnka:


180 g mletých orechov

3 lyžice práškového cukru

150 ml mlieka

Mlieko prevaríme a horúcim zalejeme orechy zmiešané s práškovým cukrom, premiešame.




tvarohová plnka:


250 g mäkkého tvarohu

2 lyžice práškového cukru - spolu vymiešať.


4.
Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme si ho na 4 časti a každú časť rozvaľkáme na rozmer cca 30 x 24 cm s hrúbkou 1 cm.

5.
Prvú časť jemne natrieme roztopenou Herou


a na to natrieme polovicu orechovej plnky.

6.
Prikryjeme druhým plátom cesta, znova natrieme roztopenou Herou a na to natrieme tvarohovú plnku. Najprv som malou lyžičkou rozmiestnila na cesto  malé kôpky tvarohu a potom stierkou pekne rozotrela.



7.
Prikryjeme tretím plátom cesta, znova natrieme Herou na to natrieme druhú polovicu orechovej plnky a prikryjeme posledným plátom cesta. Takto pripravené cesta prekrojíme na polovicu



a potom každú polovicu na 3 diely, čiže nám vznikne 6 pruhov. Každý prúžok jemne stáčame jedným smerom, nenaťahujeme.

8.
Pripravíme si tortovú formu a veľkosti 26 cm, môže byť aj väčšia a dno vystelieme papierom na pečenie. Začíname prvým stočeným pruhom od stredu a k nemu pridávame ďalšie. Jemne pritláčame k sebe smerom do stredu, aby sa nám vošlo čo najviac cesta do formy a vznikol nám pekne vysoký koláč. 


Do formy mi vošlo 5 pruhov, 1 sa mi zvýšil, tak som ho dala upiecť zvlášť do malej formičky.

9.
Koláč som dala piecť do nevyhriatéj rúry, aby trocha podkysol dokiaľ sa rúra rozohriala na 180°C a pečieme cca 45 minút, treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie ináč.

10.
Hneď po upečení potrieme roztopeným maslom, aby nám koláč vydržal čo najdlhšie mäkučký, jemný a voňavý.

4 komentáre:

  1. Vyzkoušela jsem a byl výborný 👍☺.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. piekla som ho a veľmi nám chutil, určite ešte zopakujem viackrát...veľmi dobre spracované recepty, naozaj to oceňujem, v ď a k a,

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.