Jemný, ľahučký, veľmi mäkký, vláčny a nadýchaný ako vánok.
Toto skvelé kysnuté cesto je nezvyčajné, no prekvapí vás ľahkosťou, vláčnosťou, mäkkosťou a ľahkou manipuláciou. Plnky a kombinácie sa dajú použiť akékoľvek podľa chutí, cesto je vhodné aj na buchty, záviny a tiež slané pečivo. Pečivo, ktoré z tohto cesta pripravíte bude mäkučké až 3 dni.
cesto:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
3 pol. lyžice kryštálového cukru
štipka soli
1 balíček sušeného droždia alebo polovica kocky klasického droždia
250 ml vlažného mlieka
1 kopcovitú polievkovú lyžicu majonézy
2 pol. lyžice smotanového jogurtu, môže byť aj kyslá smotana
1 celé vajce
70 ml oleja
-----------------------------------------------------------------------------------------
trocha roztopeného masla na potretie po upečení
50 g Hery maslovej na potieranie pod plnky
postup:
1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor.
Premiešame a dáme vykysnúť.
Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajíčko, majonézu, jogurt, olej, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
2.
Cesto dobre vymiesime,
prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.
3.
Pokiaľ nám cesto kysne pripravíme si plnky.
180 g mletých orechov
3 lyžice práškového cukru
150 ml mlieka
Mlieko prevaríme a horúcim zalejeme orechy zmiešané s práškovým cukrom, premiešame.
250 g mäkkého tvarohu
2 lyžice práškového cukru - spolu vymiešať.
4.
Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme si ho na 4 časti a každú časť rozvaľkáme na rozmer cca 30 x 24 cm s hrúbkou 1 cm.prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.
3.
Pokiaľ nám cesto kysne pripravíme si plnky.
orechová plnka:
180 g mletých orechov
3 lyžice práškového cukru
150 ml mlieka
Mlieko prevaríme a horúcim zalejeme orechy zmiešané s práškovým cukrom, premiešame.
tvarohová plnka:
2 lyžice práškového cukru - spolu vymiešať.
4.
5.
Prvú časť jemne natrieme roztopenou Herou
a na to natrieme polovicu orechovej plnky.
Prikryjeme druhým plátom cesta, znova natrieme roztopenou Herou a na to natrieme tvarohovú plnku. Najprv som malou lyžičkou rozmiestnila na cesto malé kôpky tvarohu a potom stierkou pekne rozotrela.
7.
Prikryjeme tretím plátom cesta, znova natrieme Herou na to natrieme druhú polovicu orechovej plnky a prikryjeme posledným plátom cesta. Takto pripravené cesta prekrojíme na polovicu
a potom každú polovicu na 3 diely, čiže nám vznikne 6 pruhov. Každý prúžok jemne stáčame jedným smerom, nenaťahujeme.
Do formy mi vošlo 5 pruhov, 1 sa mi zvýšil, tak som ho dala upiecť zvlášť do malej formičky.
9.
Koláč som dala piecť do nevyhriatéj rúry, aby trocha podkysol dokiaľ sa rúra rozohriala na 180°C a pečieme cca 45 minút, treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie ináč.
10.
Hneď po upečení potrieme roztopeným maslom, aby nám koláč vydržal čo najdlhšie mäkučký, jemný a voňavý.
7.
Prikryjeme tretím plátom cesta, znova natrieme Herou na to natrieme druhú polovicu orechovej plnky a prikryjeme posledným plátom cesta. Takto pripravené cesta prekrojíme na polovicu
a potom každú polovicu na 3 diely, čiže nám vznikne 6 pruhov. Každý prúžok jemne stáčame jedným smerom, nenaťahujeme.
8.
Pripravíme si tortovú formu a veľkosti 26 cm, môže byť aj väčšia a dno vystelieme papierom na pečenie. Začíname prvým stočeným pruhom od stredu a k nemu pridávame ďalšie. Jemne pritláčame k sebe smerom do stredu, aby sa nám vošlo čo najviac cesta do formy a vznikol nám pekne vysoký koláč. Do formy mi vošlo 5 pruhov, 1 sa mi zvýšil, tak som ho dala upiecť zvlášť do malej formičky.
9.
Koláč som dala piecť do nevyhriatéj rúry, aby trocha podkysol dokiaľ sa rúra rozohriala na 180°C a pečieme cca 45 minút, treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie ináč.
10.
Hneď po upečení potrieme roztopeným maslom, aby nám koláč vydržal čo najdlhšie mäkučký, jemný a voňavý.
Vyzkoušela jsem a byl výborný 👍☺.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem :)
OdpovedaťOdstrániťpiekla som ho a veľmi nám chutil, určite ešte zopakujem viackrát...veľmi dobre spracované recepty, naozaj to oceňujem, v ď a k a,
OdpovedaťOdstrániťJudita, ja ďakujem za pekný komentár
Odstrániť