UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 17. februára 2017

Twister s orechami a tvarohom






Jemný, ľahučký, veľmi mäkký, vláčny a nadýchaný ako vánok. 
Toto skvelé kysnuté cesto je nezvyčajné, no prekvapí vás ľahkosťou, vláčnosťou, mäkkosťou a ľahkou manipuláciou. Plnky a kombinácie sa dajú použiť akékoľvek podľa chutí, cesto je vhodné aj na buchty, záviny a tiež slané pečivo. Pečivo, ktoré z tohto cesta pripravíte bude mäkučké až 3 dni.





cesto:



250 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

3 pol. lyžice kryštálového cukru

štipka soli

1 balíček sušeného droždia alebo polovica kocky klasického droždia

250 ml vlažného mlieka

1 kopcovitú polievkovú lyžicu majonézy

2 pol. lyžice smotanového jogurtu, môže byť aj kyslá smotana

1 celé vajce

70 ml oleja

-----------------------------------------------------------------------------------------

trocha roztopeného masla na potretie po upečení

50 g Hery maslovej na potieranie pod plnky



postup:


1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor. 
Premiešame a dáme vykysnúť.

Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajíčko, majonézu, jogurt, olej, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.

2.
Cesto dobre vymiesime,  



prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.

3.
Pokiaľ nám cesto kysne pripravíme si plnky.


orechová plnka:


180 g mletých orechov

3 lyžice práškového cukru

150 ml mlieka

Mlieko prevaríme a horúcim zalejeme orechy zmiešané s práškovým cukrom, premiešame.




tvarohová plnka:


250 g mäkkého tvarohu

2 lyžice práškového cukru - spolu vymiešať.


4.
Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme si ho na 4 časti a každú časť rozvaľkáme na rozmer cca 30 x 24 cm s hrúbkou 1 cm.

5.
Prvú časť jemne natrieme roztopenou Herou


a na to natrieme polovicu orechovej plnky.

6.
Prikryjeme druhým plátom cesta, znova natrieme roztopenou Herou a na to natrieme tvarohovú plnku. Najprv som malou lyžičkou rozmiestnila na cesto  malé kôpky tvarohu a potom stierkou pekne rozotrela.



7.
Prikryjeme tretím plátom cesta, znova natrieme Herou na to natrieme druhú polovicu orechovej plnky a prikryjeme posledným plátom cesta. Takto pripravené cesta prekrojíme na polovicu



a potom každú polovicu na 3 diely, čiže nám vznikne 6 pruhov. Každý prúžok jemne stáčame jedným smerom, nenaťahujeme.

8.
Pripravíme si tortovú formu a veľkosti 26 cm, môže byť aj väčšia a dno vystelieme papierom na pečenie. Začíname prvým stočeným pruhom od stredu a k nemu pridávame ďalšie. Jemne pritláčame k sebe smerom do stredu, aby sa nám vošlo čo najviac cesta do formy a vznikol nám pekne vysoký koláč. 


Do formy mi vošlo 5 pruhov, 1 sa mi zvýšil, tak som ho dala upiecť zvlášť do malej formičky.

9.
Koláč som dala piecť do nevyhriatéj rúry, aby trocha podkysol dokiaľ sa rúra rozohriala na 180°C a pečieme cca 45 minút, treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie ináč.

10.
Hneď po upečení potrieme roztopeným maslom, aby nám koláč vydržal čo najdlhšie mäkučký, jemný a voňavý.

4 komentáre:

  1. Vyzkoušela jsem a byl výborný 👍☺.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. piekla som ho a veľmi nám chutil, určite ešte zopakujem viackrát...veľmi dobre spracované recepty, naozaj to oceňujem, v ď a k a,

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.