Priznám sa, že cviklu som nikdy nemala rada preto som ju konzumovala a používala v mojej kuchyni veľmi striedmo, dokiaľ som neochutnala tento veľmi jemný a chutný šalát. Konzumujem ho len tak samotný s pečivom alebo si ho dám ako prílohu napríklad k steaku.
Cvikla je veľmi prospešná pre naše zdravie a zároveň pôsobí aj ako prevencia pred mnohými ochoreniami, preto som ju začala v mojej kuchyni používať častejšie. Samozrejme
najvhodnejšie je pripravovať si z nej čerstvú šťavu, ktorú nie každý znesie, preto je výborné miešať ju s jablkom, mrkvou a kúskom citróna.
*Cvikla obsahuje veľa draslíka, bielkovín, železa, horčíka, medi, zinku, fluóru, mangánu a vitamínov C, B1 a B2.
*Rýchlejšie vyplavuje z tela cholesterol a vďaka tomu znižuje jeho hladinu v krvi.
*Obsahuje silný antioxidant betakyanín, ktorý chráni pred škodlivými voľnými radikálmi.
*Pomáha prečistiť pečeň, žlčník a obličky.
*Je to bohatý zdroj prírodného cukru
*Má vynikajúce detoxikačné vlastnosti a prečisťuje krv.
*Pomáha predchádzať tráviacim problémom.
Trocha som sa rozpísala o naozaj skvelej a zdravej cvikle, ale späť k môjmu obľúbenému šalátu.
potrebujeme:
2 väčšie cvikly
1 biely jogurt 200 ml
5-6 lyžíc sladkej smotany, môže byť aj viac
soľ a cukor podľa chuti
pár kvapiek limetkovéj alebo citrónovéj šťavy
postup:
1.
Cviklu uvaríme nad parou asi hodinu, podľa veľkosti cvikly, treba si to odsledovať a doladiť podľa toho ako to má kto rád.
2.
Zmiešame si jogurt so smotanu, pridáme soľ, cukor, pár kvapiek limetkovéj alebo citrónovéj šťavy, poriadne premiešame a zalejeme na kocky nakrájanú vychladnutú cviklu. Premiešame a to je celé, jednoduché a veľmi chutné.
Cviklu mám rada už od detstva...doma sme ju jedávali zaváranú ale ja robím častejšie pečenú alebu takýto šalátik, výborné.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Evka, to je dobré že ti chutí, cvikla je veľmi zdravá, bohužiaľ mne nikdy nechutila ale tento šalát milujem a môžem ho jesť aj každý deň :)
OdpovedaťOdstrániť