piatok, 7. apríla 2017

Linecké orechové kolieska



Jemné orechové cesto, ktoré po naplnení plnkou krásne zmäkne a koláčiky sa tak úžasne rozplývajú na jazyku. Orechovo-nugátová kombinácia je naozaj neodolateľná, ozdobiť sa dajú akokoľvek a sú vhodné na rôzne sviatočné príležitosti.





cesto:




400 g hladkej múky

375 g Hery maslovej 

200 g práškový cukor


4 kopcovité lyžice mletých orechov, ja som použila mandle

2 žĺtky


štipka soli


štipka prášku do pečiva


vanilkový cukor alebo vanilková esencia




postup:



1.
Z týchto surovín spracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať 1 hodinu.

2.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3-4 mm.

3.
Vykrajujeme formičkami rôzne tvary a ukladáme na plech ktorý sme vystlali papierom na pečenie.


4.
Cesto pečieme pri teplote 180°C mierne do ružova, asi 7 minút.

5.
Upečené naplníme nugátovou plnkou,



namáčame v čokoláde a ozdobíme podľa vlastnej fantázie. 


nugátová plnka:



0,6 l mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

200 g Hery maslovej alebo masla

2 lyžice nutely


Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.

Nakoniec pridáme nutelu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme.

2 komentáre:

  1. Krásne kolieska, orechové sú veľmi dobré robievam na Vianoce ale len plnené lekvárom...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Evka, ano plniť sa dajú hocičím podľa chuti.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.