Jemné orechové cesto, ktoré po naplnení plnkou krásne zmäkne a koláčiky sa tak úžasne rozplývajú na jazyku. Orechovo-nugátová kombinácia je naozaj neodolateľná, ozdobiť sa dajú akokoľvek a sú vhodné na rôzne sviatočné príležitosti.
cesto:
400 g hladkej múky
375 g Hery maslovej
200 g práškový cukor
4 kopcovité lyžice mletých orechov, ja som použila mandle
2 žĺtky
štipka soli
štipka prášku do pečiva
vanilkový cukor alebo vanilková esencia
postup:
1.
Z týchto surovín spracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať 1 hodinu.
2.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3-4 mm.
3.
Vykrajujeme formičkami rôzne tvary a ukladáme na plech ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
4.
Cesto pečieme pri teplote 180°C mierne do ružova, asi 7 minút.
5.
Upečené naplníme nugátovou plnkou,
namáčame v čokoláde a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
nugátová plnka:
0,6 l mlieka
5 lyžice kryštálového cukru
200 g Hery maslovej alebo masla
2 lyžice nutely
Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
Nakoniec pridáme nutelu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme.
Krásne kolieska, orechové sú veľmi dobré robievam na Vianoce ale len plnené lekvárom...
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Evka, ano plniť sa dajú hocičím podľa chuti.
OdpovedaťOdstrániť