Veľkonočná hrudka alebo tzv. syrek, patrí k tradičným jedlám Veľkej noci a u nás je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočnej misy.
potrebujeme:
20 vajcia
2 litre čerstvého mlieka
1 polievková lyžica morskej soli
1 čajová lyžička kryštálového cukru
postup:
1.
Vajcia rozbijeme do misy a rozmixujeme ich ponorným mixérom. Precedíme ich cez jemné sitko, aby sme zachytili prípadne škrupinky.
2.
Do väčšieho hrnca dáme vodu a vložíme do neho menší hrniec s mliekom. Vody dáme len toľko, aby sa dotýkala dna menšieho hrnca. Rozmixované vajička prilejeme do mlieka, pridáme soľ, cukor a za občasného miešania privedieme k varu. (Keď voda začne vrieť, tak jej hladina trocha stúpne.)
3.
Keď sa vajcová zmes zohreje začne hustnúť a potom sa začnú vajcia zrážať, podobne ako keď sa robí praženica. Vareškou stláčame zmes pri okraji a ukáže sa nám žltá srvátka. Hotová je vtedy až sa srvátka sfarbí do biela.
4.
Do cedníka si preložíme gázu alebo bavlnenú plenu a opatrne zmes zlejeme.
Uchopíme všetky rohy, zdvihneme gázu, mierne potrasieme, aby sa zmes pekne spojila a neostala vo vnútri voda. Vezmeme špagát a hrudku s gázou zviažeme, ale príliš nesťahujeme aby hrudka po odkvapkaní neostala suchá ale vláčna.
5.
Necháme odkvapkať a studenú rozbalíme.
uz som vyskusal zopar tvojich receptov ,,,fantazia teraz pojdem na tu hrudku ))))
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, tak to ma veľmi teší, nech vám chutí :)
Odstrániť