UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

štvrtok 27. apríla 2017

Veľkonočná hrudka




Veľkonočná hrudka alebo tzv. syrek, patrí k tradičným jedlám Veľkej noci a u nás je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočnej misy. 




potrebujeme:


20 vajcia

2 litre čerstvého mlieka

1 polievková lyžica morskej soli

1 čajová lyžička kryštálového cukru



postup:



1. 
Vajcia rozbijeme do misy a rozmixujeme ich ponorným mixérom. Precedíme ich cez jemné sitko, aby sme zachytili prípadne škrupinky.

2.
Do väčšieho hrnca dáme vodu a vložíme do neho menší hrniec s mliekom. Vody dáme len toľko, aby sa dotýkala dna menšieho hrnca. Rozmixované vajička prilejeme do mlieka, pridáme soľ, cukor a za občasného miešania privedieme k varu.   (Keď voda začne vrieť, tak jej hladina trocha stúpne.)

3.
Keď sa vajcová zmes zohreje začne hustnúť a potom sa začnú vajcia zrážať, podobne ako keď sa robí praženica. Vareškou stláčame zmes pri okraji a ukáže sa nám žltá srvátka. Hotová je vtedy až sa srvátka sfarbí do biela.


4.
Do cedníka si preložíme gázu alebo bavlnenú plenu a opatrne zmes zlejeme. 





Uchopíme všetky rohy, zdvihneme gázu, mierne potrasieme, aby sa zmes pekne spojila a neostala vo vnútri voda. Vezmeme špagát a hrudku s gázou zviažeme, ale príliš nesťahujeme aby hrudka po odkvapkaní neostala suchá ale vláčna. 


5.
Necháme odkvapkať a studenú rozbalíme.



2 komentáre:

  1. uz som vyskusal zopar tvojich receptov ,,,fantazia teraz pojdem na tu hrudku ))))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.