cesto:
5 vajcia
250 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
1 dl oleja
300 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
postup:
1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 25 cm.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.
Cesto po upečení a vychladnutí prerežeme na polovicu. Ja používam tento skvelý pomocník, strunový krájač, ktorý kúpite v obchodnej sieti Tescoma alebo na ich značkovom eshope.
Precízne a jednoducho rozkrojí cesto široké až 30 cm, strunovou čepeľou z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, video v praxi si môžete pozrieť - kliknite TU.
Samozrejme ak máte dva rovnaké plechy a teplovzdušnú rúru, tak si cesto rozdelte na 2 polovice a dajte upiecť naraz na dvoch plechoch.
4.
Pripravíme si plnku.
tvarohovo-šľahačkovú plnka:
500 g mäkký polotučný tvaroh
3 - 4 lyžice práškového cukru
2 x 250 ml 33% šľahačkovej smotany, čiže pol litra
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme. Smotanu šľahám každú zvlášť, potom ich postupne pridám k tvarohu.
V mise si vymiešame tvaroh s 3-4 lyžicami práškového cukru a po
častiach do toho jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.
5.
Na rozkrojené cesto natrieme polovicu plnky a poukladáme polovicu nakrájaného odkvapkaného ananásu. Prikryjeme druhou polovicou cesta, natrieme druhou polovicou plnky, na to poukladáme druhu polovicu nakrájaného ananásu a dáme vychladiť, aby sme mali studenú plnku a želatína nám príliš nestekala pri zalievaní.Pripravíme si ananásové želé na ktoré budeme potrebovať:
ananásové želé:
1 veľký ananásový kompót
želé na 500 ml tekutiny extra silné s agarom
voda
Želé si pripravíme podľa návodu na obale.
7.
Okolo plnky si dáme nejaké zábrany s tvrdého papiera alebo alobalu, aby nám želé pri zalievaní ananásu nestekalo. Polotuhým želé zalejeme ananás a koláč dáme vychladiť.
Krásny koláčik...niečo pre nás s dcérou, my máme takéto rady.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Evka, takéto svieže ľúbime taktiež a ananásové najviac :)
Odstrániť