piatok, 28. apríla 2017

Svieže ananásové rezy



Stále neviete čo upiecť na víkendové mlsanie? Tento veľmi jemný, mäkulinky, ľahučky a svieži zákusok stojí naozaj za vyskúšanie, u nás chutil naozaj všetkým, navyše ho máte hotový raz dva :)




cesto:



6 vajcia

250 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

1 dl oleja

350 g polohrubej múky

1  prášok do pečiva



postup:



1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 
Do toho si primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 

2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 37 x 26 cm. 
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.

3.
Cesto po upečení a vychladnutí prerežeme na polovicu. Ja používam tento skvelý pomocník, strunový krájač, ktorý kúpite v obchodnej sieti Tescoma alebo na ich značkovom eshope.


Precízne a jednoducho rozkrojí cesto široké až 30 cm, strunovou čepeľou z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, video v praxi si môžete pozrieť - kliknite TU. 
Samozrejme ak máte dva rovnaké plechy a teplovzdušnú rúru, tak si cesto rozdelte na 2 polovice a dajte upiecť naraz na dvoch plechoch.

4.
Pripravíme si plnku.


tvarohovo-šľahačkovú plnka:


500 g mäkký polotučný tvaroh 
3 - 4 lyžice práškového cukru

2 x 250 ml 33% šľahačkovej smotany, čiže pol litra
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky



Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme. Smotanu šľahám každú zvlášť, potom ich postupne pridám k tvarohu. 

V mise si vymiešame tvaroh s 3-4 lyžicami práškového cukru a po 
častiach do toho jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.

5.
Na rozkrojené cesto natrieme polovicu plnky a poukladáme polovicu nakrájaného odkvapkaného ananásu. Prikryjeme druhou polovicou cesta, natrieme druhou polovicou plnky, na to poukladáme druhu polovicu nakrájaného ananásu a dáme vychladiť, aby sme mali studenú plnku a želatína nám príliš nestekala pri zalievaní.

6.
Pripravíme si ananásové želé na ktoré budeme potrebovať:


ananásové želé:


1 veľký ananásový kompót 

cukrárenské želé na 500 ml tekutiny extra silné s agarom

voda

Želé si pripravíme podľa návodu na obale. 


7.
Okolo plnky si dáme nejaké zábrany s tvrdého papiera alebo alobalu, aby nám želé pri zalievaní ananásu nestekalo. Polotuhým želé zalejeme ananás a koláč dáme vychladiť.





2 komentáre:

  1. Krásny koláčik...niečo pre nás s dcérou, my máme takéto rady.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Evka, takéto svieže ľúbime taktiež a ananásové najviac :)

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.