cesto:
250 g polohruba múka
100 g práškový cukor
125 g Hera maslova
1 vajce
1/2 balička prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
tvarohová plnka:
500 g mäkkého polotučného tvarohu - nie vo vaničke, mala som 20%
120 g práškového cukru
1 vajce
pár kvapiek citrónovej šťavy
vanilka alebo vanilkový cukor
mriežka:
2-3 lyžice nutely, nemusí byť originál
postup:
1.
Z uvedených surovín na cesto spracujeme cesto. Tortovú formu o veľkosti 26 cm, vymastíme a vysypeme múkou.
2.
Cesto si rukou rovnomerne roztlačíme na dno tortovej formy a ťaháme ho hore po okraj asi na výšku 3 cm. Hrúbka cesta by mala byť cca 0,4 cm, okraje som nechala trocha hrubšie, ale nemusia byť.
3.
Pripravíme si tvarohovú plnku. Tvaroh si vymiešame s cukrom, vanilkou, pridáme žĺtok, citrónovú šťavu a nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný bielok.
4.
Na cesto rozotrieme pripravenú tvarohovú plnku, pekne zarovnáme a cukrárskym vreckom alebo pevným igelitovým vreckom nastriekame na povrch nutelovú mriežku.
5.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 35-40 minút.6.
Po upečení a vychladnutí môžme jemne posypať práškovým cukrom.
Linecké koláče sú aj moja krvná skupina :) tiež ich doma často pečiem a rada vždy niečo vymyslím ale ozdobiť ich nutelou ma ešte nenapadlo. Vyzerá to efektne a určite chuť čokolády koláčik obzvláštni. Ja to určite vyskúšam a ďakujem za inšpiráciu. Pekný deň
OdpovedaťOdstrániťNemáš za čo Evka, nech sa vydarí. To s tou nutelou ma napadlo len tak, nikde som to nevidela a nevedela som ako to dopadne, či sa mi to nerozleje, no bola som prekvapená aká krásna mriežka z toho vznikla, ale najdôležitejšia bola tá skvelá chuť čokolády a tvarohu. Ďakujem Evka za komentár a nach sa ti v blogovaní a vo všetkom darí :)
OdpovedaťOdstrániť