piatok, 7. júla 2017

Jahodové pokušenie



Neskutočne jemný a úžasne chutný zákusok bez masla. Lahodná chuť jahodového krému v kombinácií kakaového cesta a jemnej nadýchanej šľahačky je naozaj božská. Navyše zákusok je nenáročný na prípravu, ktorú zvládne naozaj každý, tak smelo doň a určite mi dole do komentárov dajte vedieť ako vám chutil :)



cesto:



4 vajcia

200 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

50 ml oleja

220 g polohrubej múky

30 g  kakaa

1 kypriaci prášok do pečiva



postup:



1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 
Do toho si primiešame preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 



2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm. 
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva.

3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.

4.
Pripravíme si jahodovú plnku.


jahodová plnka:


250 g mascarpone

250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke

250  ml šľahačkovéj smotany 33%, (...môžte použiť aj dva smotany, no ja som nemala)

4 lyžice práškového cukru

1 stužovač do šľahačky

2 kopcovité lyžičky hustejšieho domáceho jahodového džemu s kúskami jahôd, môžte použiť aj čerstvé jahody

Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou.


Vyšľaháme si smotanu so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru, asi v polovici miešania pridáme stužovač a došľaháme. Šľahačku pridáme po častiach k plnke a pekne spolu premiešame. Nakoniec jemne primiešame džem.

5.
Na vychladnuté upečené cesto natrieme pripravenú jahodovú plnku.


6.
Nakoniec na jahodovú plnku natrieme šľahačku 



a koláč dáme vychladiť.



šľahačka:


2 x 250 ml  33% smotany, čiže pol litra

2 lyžice práškového cukru

2 stužovače do šľahačky


Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Smotany šľahám každú zvlášť a potom ich spojím.






2 komentáre:

  1. Dobrý deň, mám veľmi rada vaše recepty a veľmi ma zaujíma prečo šľaháte smotany každú zvlášť?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Dominika, v prvom rada ďakujem a šľahačky šľahám zvlášť pretože potom je šľahačka tuhšia a lepšie drží.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.