Neskutočne jemný a úžasne chutný zákusok bez masla. Lahodná chuť jahodového krému v kombinácií kakaového cesta a jemnej nadýchanej šľahačky je naozaj božská. Navyše zákusok je nenáročný na prípravu, ktorú zvládne naozaj každý, tak smelo doň a určite mi dole do komentárov dajte vedieť ako vám chutil :)
cesto:
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
50 ml oleja
220 g polohrubej múky
30 g kakaa
1 kypriaci prášok do pečiva
1 kypriaci prášok do pečiva
postup:
1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm.
-----------------
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva.
3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
4.
Pripravíme si jahodovú plnku.
250 g mascarpone
250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke
250 ml šľahačkovéj smotany 33%, (...môžte použiť aj dva smotany, no ja som nemala)
4 lyžice práškového cukru
1 stužovač do šľahačky
2 kopcovité lyžičky hustejšieho domáceho jahodového džemu s kúskami jahôd, môžte použiť aj čerstvé jahody
Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou.
Vyšľaháme si smotanu so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru, asi v polovici miešania pridáme stužovač a došľaháme. Šľahačku pridáme po častiach k plnke a pekne spolu premiešame. Nakoniec jemne primiešame džem.
5.
Na vychladnuté upečené cesto natrieme pripravenú jahodovú plnku.
6.
Nakoniec na jahodovú plnku natrieme šľahačku
a koláč dáme vychladiť.
2 x 250 ml 33% smotany, čiže pol litra
2 lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Smotany šľahám každú zvlášť a potom ich spojím.
3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
4.
Pripravíme si jahodovú plnku.
jahodová plnka:
250 g mascarpone
250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke
250 ml šľahačkovéj smotany 33%, (...môžte použiť aj dva smotany, no ja som nemala)
4 lyžice práškového cukru
1 stužovač do šľahačky
2 kopcovité lyžičky hustejšieho domáceho jahodového džemu s kúskami jahôd, môžte použiť aj čerstvé jahody
Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou.
Vyšľaháme si smotanu so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru, asi v polovici miešania pridáme stužovač a došľaháme. Šľahačku pridáme po častiach k plnke a pekne spolu premiešame. Nakoniec jemne primiešame džem.
5.
Na vychladnuté upečené cesto natrieme pripravenú jahodovú plnku.
6.
Nakoniec na jahodovú plnku natrieme šľahačku
a koláč dáme vychladiť.
šľahačka:
2 x 250 ml 33% smotany, čiže pol litra
2 lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Smotany šľahám každú zvlášť a potom ich spojím.
Dobrý deň, mám veľmi rada vaše recepty a veľmi ma zaujíma prečo šľaháte smotany každú zvlášť?
OdpovedaťOdstrániťAhoj Dominika, v prvom rada ďakujem a šľahačky šľahám zvlášť pretože potom je šľahačka tuhšia a lepšie drží.
OdpovedaťOdstrániťMňam výborný koláčik. Jahodovú plnku som si trochu upravila a bola ako zmrzlinka. Určite upečiem aj na veľkú noc. Bol mňamkový
OdpovedaťOdstrániťako mam tu šlahačku šlahať lebo stale sa my zrazi,prosim vas a aka je najlepšia
OdpovedaťOdstrániť