UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 7. júla 2017

Jahodové pokušenie



Neskutočne jemný a úžasne chutný zákusok bez masla. Lahodná chuť jahodového krému v kombinácií kakaového cesta a jemnej nadýchanej šľahačky je naozaj božská. Navyše zákusok je nenáročný na prípravu, ktorú zvládne naozaj každý, tak smelo doň a určite mi dole do komentárov dajte vedieť ako vám chutil :)



cesto:



4 vajcia

200 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

50 ml oleja

220 g polohrubej múky

30 g  kakaa

1 kypriaci prášok do pečiva



postup:



1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 
Do toho si primiešame preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 



2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm. 
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva.

3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.

4.
Pripravíme si jahodovú plnku.


jahodová plnka:


250 g mascarpone

250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke

250  ml šľahačkovéj smotany 33%, (...môžte použiť aj dva smotany, no ja som nemala)

4 lyžice práškového cukru

1 stužovač do šľahačky

2 kopcovité lyžičky hustejšieho domáceho jahodového džemu s kúskami jahôd, môžte použiť aj čerstvé jahody

Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou.


Vyšľaháme si smotanu so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru, asi v polovici miešania pridáme stužovač a došľaháme. Šľahačku pridáme po častiach k plnke a pekne spolu premiešame. Nakoniec jemne primiešame džem.

5.
Na vychladnuté upečené cesto natrieme pripravenú jahodovú plnku.


6.
Nakoniec na jahodovú plnku natrieme šľahačku 



a koláč dáme vychladiť.



šľahačka:


2 x 250 ml  33% smotany, čiže pol litra

2 lyžice práškového cukru

2 stužovače do šľahačky


Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Smotany šľahám každú zvlášť a potom ich spojím.






4 komentáre:

  1. Dobrý deň, mám veľmi rada vaše recepty a veľmi ma zaujíma prečo šľaháte smotany každú zvlášť?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Dominika, v prvom rada ďakujem a šľahačky šľahám zvlášť pretože potom je šľahačka tuhšia a lepšie drží.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňam výborný koláčik. Jahodovú plnku som si trochu upravila a bola ako zmrzlinka. Určite upečiem aj na veľkú noc. Bol mňamkový

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ako mam tu šlahačku šlahať lebo stale sa my zrazi,prosim vas a aka je najlepšia

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.