UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 4. augusta 2017

Ovocná torta so smotanovo-tvarohovou plnkou



Minule som piekla na rodinnú oslavu túto skvelú, jemnú, šťavnatú a sviežu tortu, ktorá zožala úspech. Kedže všetkým naozaj chutila a nie je až tak náročná na prípravu, tak som sa rozhodla že ju pridám aj na blog a možno ňou niekoho inšpirujem :)





1.
Takže najprv upečieme 4 x cesto zo 4 vajec. Ak chcete cesto kakaové, stačí vymeniť podiel múky za kakao, asi tak 30 g.



cesto:



4 vajcia

200 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

50 ml oleja

250 g polohrubej múky

1 kypriaci prášok do pečiva


postup:


2.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 
Do toho si primiešame preosiatu múku a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 


3.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm. 
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku a práškom do pečiva.

4.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.

5.
Na spodný diel torty dáme tri cesta a to štvrté cesto použijeme na vrchnú časť torty, čiže ho prekrojíme a orežeme na štvorec cca 23 x 23 cm.



6.
Ďalej budeme potrebovať 5 x smotanovo-tvarohovú plnku s toho 3 x s jahodovým džemom a 2 x bez džemu. 

Čiže budeme potrebovať 5 x mascarpone, 5 x tvaroh a 5 šľahačkovú smotanu + ešte 1 x smotanu na vrchné zdobenie.


smotanovo-tvarohová plnka:


250 g mascarpone

250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke

250  ml šľahačkovéj smotany 33 %

4 lyžice práškového cukru

1 stužovač do šľahačky

2 lyžice hustejšieho domáceho jahodového džemu s kúskami jahôd, môžte použiť aj čerstvé jahody

Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou.


Vyšľaháme si smotanu so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru, asi v polovici miešania pridáme stužovač a došľaháme. Šľahačku pridáme po častiach k plnke a pekne spolu premiešame. Nakoniec jemne primiešame džem.

7.
Na vychladnuté upečené cesto natrieme pripravenú plnku s džemom.


8.
Čiže torta bude vyzerať takto:


*Prvé cesto a prvá plnka s džemom.

*Druhé cesto a druhá plnka s džemom.

*Tretie cesto a tretia plnka bez džemu, čiže bude biela, na ktorú budeme potom ukladať ovocie.



Pod vrchný diel torty popicháme vystuž s umelých slamiek na pitie, aby nám pekne torta držala a neprepadávala sa.



*Na to ide štvrté prekrojené cesto a štvrtá plnka s džemom. Čiže polovica cesta + polovica plnky a druhá polovica cesta + druhá posledná vrchná polovica plnky.

Piatym dielom plnky natrieme celý obvod torty a dáme celú tortu vychladiť.

Vrch ozdobíme šiestou vyšľahanou šľahačkou s cukrom a stužovačom.



Nakoniec poukladáme polovicu ovocia, ktorú polejeme želatínou pripravenou podľa návodu, na to poukladáme druhú polovicu ovocia a ak sa nám zvýšila želatína, tak to ešte polejeme zvyšnou želatínou. Robíme to takto na dvakrát, aby nám ovocie pekne držalo spolu.


9.
Tortu necháme poriadne vychladiť a nakoniec dozdobíme sviečkami, v mojom prípade aj kyslými cukríkmi podľa želania.

2 komentáre:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.