Veľmi jemné linecké orechové cesto, ktoré po naplnení plnkou krásne zmäkne a koláčiky sa tak neskutočne rozplývajú na jazyku. Plnila som ich karamelovou plnkou, do ktorej som pre zvýraznenie chuti pridala trocha kakaa, no plniť sa dajú hocičím, hoci len džemom, vždy budú úžasne.
cesto:
400 g hladkej múky
375 g Hery
200 g práškový cukor
4 kopcovité lyžice mletých orechov, ja som použila mandle
2 žĺtky
štipka soli
štipka prášku do pečiva
vanilkový cukor alebo vanilková esencia
postup:
1.
Z týchto surovín spracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať 1 hodinu.
2.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3-4 mm.
3.
Vykrajujeme formičkami rôzne tvary a ukladáme na plech ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
4.
Cesto pečieme pri teplote 180°C mierne do ružova, asi 7 minút.
5.
Upečené naplníme karamelovou plnkou,
namáčame v čokoláde a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
karamelová plnka:
300 ml mlieka
1 vanilkový puding
2 lyžice kryštálového cukru
200 g masla
polovicu plechovky karamelového salka
1 rovná lyžica kakaa
Do mlieka dáme cukor a pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne, primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
Pridáme salko a dôkladne prešľaháme. Nakoniec pridáme kakao a došľaháme. Ak chcete mať čisto karamelovú plnku, tak kakao môžte vynechať.
Kolik prosím kousků cca je z této dávky? Většinou mám cukroví z 200-250gr mouky a je to pro nás až až tak asi udělám poloviční dávku Vašeho receptu.
OdpovedaťOdstrániť