Mäkučký a nadýchaný jednoduchý koláč, s úžasnou karamelovo-orechovou chuťou, ktorý si svoju vláčnosť zachová naozaj dlho. Tradičný koláč, ktorý asi nemusím extra predstavovať, u nás na sviatky nikdy nesmie chýbať, pretože ja ho zbožňujem :).
cesto:
250 g práškového cukru
6 vajcia
100 g kryštálového cukru
300 g polohrubej múky
50 g mletých vlašských orechov
1 prášok do pečiva
postup:
1.
Do suchého hrnca si dáme kryštálový cukor, necháme ho na strednom plameni rozpustiť a upálime z neho karamel. Keď začne hnednúť zalejeme 2 dl vody a za stáleho miešania roztopíme vzniknutý karamel. Keď sa pekne rozpustí na tekutinu, odstavíme a necháme vychladnúť.
2.
Vajíčka vymiešame s cukrom do peny. Potom po častiach pridávame do zmesi vychladnutú karamelovú vodu. Ďalej pridáme preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec primiešame mleté orechy.
3.
Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 25 - 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm.
4.
Po upečení a vychladnutí nakrájame cesto na oblžníčky alebo štvorce,
ktoré namáčame v pripravenej poleve a hneď následne zo všetkých strán obalíme v kokose. Robím to pomocou dvoch vidličiek, ktorými si rezy dám pekne do polevy, otočím s každej strany a hneď preložím do misy so strúhaným kokosom.
poleva:
250 g práškový cukor
vanilka
250 g maslo
50 g kakao
130 ml mlieko
200 g kokos na obaľovanie
Do hrnca nad parou dáme mlieko, pridáme cukor, preosiate kakao a miešame kým poleva nie je hladká. Pridáme maslo a všetko necháme pekne spolu rozpustiť. Odstavíme z plameňa, necháme trocha ( 1 - 2 minútky ) vychladnúť a obaľujeme rezy.
Toto je kolacik mojho detstva dakujem za recept :-)
OdpovedaťOdstrániťNemáte za čo, nech vám chutí :)
OdstrániťTak to si musím udělat, kupovali jsme něco podobného na farmářských trzích a bylo to úžasné. Ale asi až po Vánocích, 6 vajíček teď nevyšetříme :D :D
OdpovedaťOdstrániťUrčite vyskúšajte, tie vajíčka stoja za to, nech vám chutí :)
OdstrániťTieto Vianoce určite vyskúšam. Len sa chcem spýtať na rozmer plechu, ktorý ste použili. Prajem Vám pekne sviatky a samozrejme šťastný nový rok :-).
OdpovedaťOdstrániťRozmer plechu 34 x 25 cm.
OdstrániťTaktiež Vám prajem krásne sviatky a šťastný nový rok <3.
OdstrániťZaujimave tuto karamelovu verziu nepoznam. Skoda ze uz mam jeze hotove, ale urcite najblizsie vyskusam. Minuly rok som objavila vas blog a skusila kremes na piskote, bol fantasticky, ste sikulka, mate vyborne spracovane recepty, tak ze sa daju zvladnut aj na prvykrat
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, veľmi ma to teší a nech vám chutí :)
OdstrániťDobrý deň. Koláčik je fantastický! Vyskúšala som už všetky perniky, bábovky, kysnuté, rezne, koláče s mascarpone... A pokračujem ďalej. Vynikajúce recepty. Ďakujem. Nech sa vám darí. ;)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, veľmi ma to teší, nech sa darí aj vám :)
OdstrániťTento koláč pečiem každé Vianoce. Ale určite bude tento rok zmena receptu, lebo Vaše recepty sú skutočne najlepšie ba až famózne. Srdečná vďaka :)
OdpovedaťOdstrániťTento koláč peciem uz vyše 35 rokov a je fakt veľmi dobrý a najviac sa osvedčil do škôl na mikuláša a iné akcie vyjde hodné kúskov takze som napríklad pre deti naraz
OdpovedaťOdstrániťOdporúčam tento recept je najsamlepší,aký som kedy robila,už len podľa toho receptu robím ježe.Sú suproveeeeeee.Ďakujem za receptik
OdpovedaťOdstrániťNajlepší receptík na ježe,iné ani nerobím,naozaj suprový...ďakujem za receptíj
OdpovedaťOdstrániť