UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

sobota 16. decembra 2017

Kokosové ježe




Mäkučký a nadýchaný jednoduchý koláč, s úžasnou karamelovo-orechovou chuťou, ktorý si svoju vláčnosť zachová naozaj dlho. Tradičný koláč, ktorý asi nemusím extra predstavovať, u nás na sviatky nikdy nesmie chýbať, pretože ja ho zbožňujem :).



cesto:



250 g práškového cukru

6 vajcia

100 g kryštálového cukru

300 g polohrubej múky

50 g mletých vlašských orechov

1 prášok do pečiva



postup:



1.
Do suchého hrnca si dáme kryštálový cukor, necháme ho na strednom plameni rozpustiť a upálime z neho karamel. Keď začne hnednúť zalejeme 2 dl vody a za stáleho miešania roztopíme vzniknutý karamel. Keď sa pekne rozpustí na tekutinu, odstavíme a necháme vychladnúť.




2.
Vajíčka vymiešame s cukrom do peny. Potom po častiach pridávame do zmesi vychladnutú karamelovú vodu. Ďalej pridáme preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec primiešame mleté orechy.




3.
Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 25 - 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm.

4. 
Po upečení a vychladnutí nakrájame cesto na oblžníčky alebo štvorce, 




ktoré namáčame v pripravenej poleve a hneď následne zo všetkých strán obalíme v kokose. Robím to pomocou dvoch vidličiek, ktorými si rezy dám pekne do polevy, otočím s každej strany a hneď preložím do misy so strúhaným kokosom.




poleva:



250 g práškový cukor

vanilka

250 g maslo

50 g kakao

130 ml mlieko

200 g kokos na obaľovanie

Do hrnca nad parou dáme mlieko, pridáme cukor, preosiate kakao a miešame kým poleva nie je hladká. Pridáme maslo a všetko necháme pekne spolu rozpustiť. Odstavíme z plameňa, necháme trocha ( 1 - 2 minútky ) vychladnúť a obaľujeme rezy.



15 komentárov:

  1. Toto je kolacik mojho detstva dakujem za recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to si musím udělat, kupovali jsme něco podobného na farmářských trzích a bylo to úžasné. Ale asi až po Vánocích, 6 vajíček teď nevyšetříme :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite vyskúšajte, tie vajíčka stoja za to, nech vám chutí :)

      Odstrániť
  3. Tieto Vianoce určite vyskúšam. Len sa chcem spýtať na rozmer plechu, ktorý ste použili. Prajem Vám pekne sviatky a samozrejme šťastný nový rok :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zaujimave tuto karamelovu verziu nepoznam. Skoda ze uz mam jeze hotove, ale urcite najblizsie vyskusam. Minuly rok som objavila vas blog a skusila kremes na piskote, bol fantasticky, ste sikulka, mate vyborne spracovane recepty, tak ze sa daju zvladnut aj na prvykrat

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý deň. Koláčik je fantastický! Vyskúšala som už všetky perniky, bábovky, kysnuté, rezne, koláče s mascarpone... A pokračujem ďalej. Vynikajúce recepty. Ďakujem. Nech sa vám darí. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento koláč pečiem každé Vianoce. Ale určite bude tento rok zmena receptu, lebo Vaše recepty sú skutočne najlepšie ba až famózne. Srdečná vďaka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento koláč peciem uz vyše 35 rokov a je fakt veľmi dobrý a najviac sa osvedčil do škôl na mikuláša a iné akcie vyjde hodné kúskov takze som napríklad pre deti naraz

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Odporúčam tento recept je najsamlepší,aký som kedy robila,už len podľa toho receptu robím ježe.Sú suproveeeeeee.Ďakujem za receptik

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Najlepší receptík na ježe,iné ani nerobím,naozaj suprový...ďakujem za receptíj

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.