piatok, 26. júna 2015

Banánový zákusok



Veľmi jemný, chutný šľahačkovo-banánový zákusok, jednoduchý a nenáročný na prípravu.


cesto:


5 vajcia

200 g kryštálového cukru

5 lyžíc vlažnej vody

5 lyžíc oleja

175 g hladkej múky

25 g kakaa

1/2 prášku do pečiva




Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha.


Po jednom postupne všľaháme žĺtky, po lyžiciach olej a vlažnú vodu.

Zľahka vmiešame preosiatu múku, zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva.

Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.

Pečieme pri 180°C asi 30 minút.


Rozmer plechu je 35 x 25 cm.




plnka:

2-3 banány

2 x 250 ml  33% smotany, čiže pol litra šľahačkovej smotany

250 g mascarpone 82%

1 tyčinku Margot s banánovou príchuťou alebo obyčajnú (100 gramovú)

5 lyžíc práškového cukru

2 stužovače do šľahačky

citrónovú šťavu na pokvapkanie banánov


1.
Vyšľaháme si šľahačku.

2 x 250 ml  33% smotany 
2 kopcovité lyžice práškového cukru

2 stužovače do šľahačky


Smotany šľahám každú zvlášť a potom ich spojím.

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.




2.

V druhej mise si vymiešame mascarpone s 3 lyžicami práškového cukru a po
častiach do toho vmiešame vyšľahanú šľahačku.



3.
Banány si pokrájame a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nám v koláči nezhnedli.
1/3 plnky natrieme na upečený korpus, poukladáme nakrájané banány a natrieme zvyšnú plnku.
S plnkou treba pracovať rýchlejšie alebo pokiaľ si naukladáme banány na plnku, tak zatiaľ si plnku uložíme do chladničky.



4.
Na vrch šľahačkovéj plnky postrúhame 1 tyčinku Margot.



2 komentáre:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.