Veľmi jemná, lahodná torta, vďaka jemnej nugátovej plnke, šťavnatým kokosovým guličkám a skvelému sacher korpusu, ktorý nikdy neoschne. Jednoduchá a nenáročná na prípravu, so skvelou čokoládovo-smotanovou polevou, ktorá sa vám pri krájaní nebude lámať.
cesto:
7 bielka
210 g kryštálového cukru
5 žĺtky
100 ml (1 dl) oleja
70 g hladkej múky
40 g hrubej múky
50 g kakaa
Bielka s cukrom vyšľaháme na veľmi tuhý sneh.
Žĺtky vymiešame s olejom.
Do vyšľahaných bielkov, pridáme vymiešané žĺtky a jemne ale dôkladne premiešame.
Do toho po častiach pridáme preosiatu múku, ktorú sme si zmiešali s kakaom.
Pečieme pri teplote 180-190°C asi 30-35 minút.
Prášok do pečiva do tohto cesta neide.
Po upečení a vychladnutí si korpus prerežeme.
Veľkosť formy priemer 26 cm.
kokosové guličky:
200 ml mlieka
100 g práškového cukru
200 g strúhaného kokosu + 20-30 g na obalenie guličiek a zdobenie
1 vanilkový cukor
1 tubu malého smotanového salka 75 gramového - Condé, kupujem v Kauflande
Mlieko zmiešame s cukrom a privedieme k varu. Keď vrie prisypeme kokos, premiešame, odstavíme a necháme vychladiť. Do vychladeného pridáme salko a premiešame. S takto pripravenej plnky tvarujeme guličky v priemere asi 2,5 cm, ktoré ešte obalíme v kokose.
nugátová plnka:
0,6 l mlieka
2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy
5 lyžice kryštálového cukru
250 g margarínu alebo masla
2 lyžice nugety alebo nutely (nugeta je lepšia, je menej sladká a má veľký podiel arašid, nutela je oriešková)
môžme pridať 1 lyžicu kakaa
1.
Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
3.
Nakoniec pridáme nugetu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme. Nakoniec môžme pridať lyžicu kakaa a prešľahať.
postup:
Plnku si rozdelíme na 3/3.
1/3 plnky si natrieme na korpus. 12 guličiek si necháme na zdobenie a ostatné si poukladáme na plnku.
Pridáme druhú tretinu plnky a plnku zarovnáme.
Prikryjeme druhou polovicou cesta a tortu omastíme po celom obvode zvyšnou plnku. Boky obsypeme kokosom, povrch potrieme čokoládovo-smotanovou plnkou a nakoniec dozdobíme guličkami.
čokoládová poleva:
100 g čokoláda na varenie
200 ml kyslej smotany 16%
Čokoládu si roztopíme nad parou, odstavíme a pridáme kyslú smotanu. Poriadne premiešame. Poleva nám trocha stuhne, lebo kyslá smotana je chladná, preto polevu ešte mierne zahrejeme (nie veľa), aby sa nám dobre natierala.
torta je nádherná a mňa by potešila aj k narodeninám kedže kokos mám rada :-) Fotky sú krásne, radosť pozerať ;)
OdpovedaťOdstrániťďakujem Ywet, torta bola výborná, zožala u nás úspech, určite odporúčam, o dva týždne ju budem piecť znova pre manžela na želanie :)
OdstrániťKrásný dort :) Jindra
OdpovedaťOdstrániťďakujem :)
Odstrániť