piatok, 19. júna 2015

Nugátová torta s kokosovými guličkami




Veľmi jemná, lahodná torta, vďaka jemnej nugátovej plnke, šťavnatým kokosovým guličkám a skvelému sacher korpusu, ktorý nikdy neoschne. Jednoduchá a nenáročná na prípravu, so skvelou čokoládovo-smotanovou polevou, ktorá sa vám pri krájaní nebude lámať.


cesto:



7 bielka

210 g kryštálového cukru

5 žĺtky

100 ml (1 dl) oleja

70 g hladkej múky

40 g hrubej múky

50 g kakaa


Bielka s cukrom vyšľaháme na veľmi tuhý sneh.

Žĺtky vymiešame s olejom.
Do vyšľahaných bielkov, pridáme vymiešané žĺtky a jemne ale dôkladne premiešame.




Do toho po častiach pridáme preosiatu múku, ktorú sme si zmiešali s kakaom.

Pečieme pri teplote 180-190°C asi 30-35 minút.
Prášok do pečiva do tohto cesta neide.
Po upečení a vychladnutí si korpus prerežeme.

Veľkosť  formy priemer 26 cm.




kokosové guličky:



200 ml mlieka


100 g práškového cukru

200 g strúhaného kokosu + 20-30 g na obalenie guličiek a zdobenie

1 vanilkový cukor

1 tubu malého smotanového salka  75 gramového -  Condé, kupujem v Kauflande



Mlieko zmiešame s cukrom a privedieme k varu. Keď vrie prisypeme kokos, premiešame, odstavíme a necháme vychladiť. Do vychladeného pridáme salko a premiešame. S takto pripravenej plnky tvarujeme guličky v priemere asi 2,5 cm, ktoré ešte obalíme v kokose.


nugátová plnka:


0,6 l mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

250 g Hery alebo masla

2 lyžice nugety alebo nutely (nugeta je lepšia, je menej sladká a má veľký podiel arašid, nutela je oriešková)

môžme pridať 1 lyžicu kakaa


1.
 Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.


2.
 Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.

3.
Nakoniec pridáme nugetu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme. Nakoniec môžme pridať lyžicu kakaa a prešľahať.


postup:



Plnku si rozdelíme na 3/3. 
1/3 plnky si natrieme na korpus. 12 guličiek si necháme na zdobenie a ostatné si poukladáme na plnku. 
Pridáme druhú tretinu plnky a plnku zarovnáme.
Prikryjeme druhou polovicou cesta a tortu omastíme po celom obvode zvyšnou plnku. Boky obsypeme kokosom, povrch potrieme čokoládovo-smotanovou plnkou a nakoniec dozdobíme guličkami.




čokoládová poleva:



100 g čokoláda na varenie

200 ml kyslej smotany 16%

Čokoládu si roztopíme nad parou, odstavíme a pridáme kyslú smotanu. Poriadne premiešame. Poleva nám trocha stuhne, lebo kyslá smotana je chladná, preto polevu ešte mierne zahrejeme (nie veľa), aby sa nám dobre natierala.






4 komentáre:

  1. torta je nádherná a mňa by potešila aj k narodeninám kedže kokos mám rada :-) Fotky sú krásne, radosť pozerať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Ywet, torta bola výborná, zožala u nás úspech, určite odporúčam, o dva týždne ju budem piecť znova pre manžela na želanie :)

      Odstrániť
  2. Krásný dort :) Jindra

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.