streda, 4. marca 2015

Krehký mrežovník s jablkami a tvarohom


Koláče z hneteného cesta zbožňujem. Tento šťavnatý a krehký mrežovník je nenáročný na prípravu a chutí naozaj skvele. Kombináciu chutí jablk a tvarohu mám veľmi rada pretože, tvaroh zjemní kyslejšiu chuť jablk a celková chuť tohto zákuska je potom veľmi vyvážená a jemná.

cesto:


1/2 kg polohrubej múky


200 g práškový cukor


1 Heru alebo maslo (250g)


2 vajcia


1 prášok do pečiva


vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor



1.

Z uvedených surovín vypracujeme cesto. 

2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. 

3.

Rukou alebo malým silikónovým valčekom si rovnomerne roztlačíme 1. polovicu cesta na celý plech až po okraje. 
4.
Na cesto ukladáme striedavo tvarohovú a jablkový plnku.

5.
Z druhej polovice si našúľame pásiky hrubé asi 1 centimeter a ukladáme na zarovnanú plnku.
6.
Rozmer plechu 37 x 27 cm.
Pečieme pri teplote 180°C asi 35-40 minút.
Po upečení a vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.


tvarohová plnka:




250 g hrudkového tvarohu



250 g mäkkého tvarohu (vo vaničke)



1 kyslá smotana 16% ( 200 ml)



3 lyžice práškového cukru - poriadne premiešať





jablková plnka:


6 stredne veľkých jabĺk
3 lyžice kryštálového cukru
trocha škorice
trocha citrónovej šťavy

Jablka ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Dáme do hrnca, primiešame cukor, škoricu, citrónovú šťavu a za stalého premiešavania trocha podusíme, pokiaľ sa nám nerospustí cukor a nevyparí trocha šťavy.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.