Koláče z hneteného cesta zbožňujem. Tento šťavnatý a krehký mrežovník je nenáročný na prípravu a chutí naozaj skvele. Kombináciu chutí jablk a tvarohu mám veľmi rada pretože, tvaroh zjemní kyslejšiu chuť jablk a celková chuť tohto zákuska je potom veľmi vyvážená a jemná.
cesto:
500 g polohrubej múky
200 g práškový cukor
250 g hera alebo maslo
2 vajcia
1 prášok do pečiva
vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor
postup:
1.
Z uvedených surovín vypracujeme cesto.
2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech.
3.
Rukou alebo malým silikónovým valčekom si rovnomerne roztlačíme 1. polovicu cesta na celý plech až po okraje.
4.
Na cesto ukladáme striedavo tvarohovú a jablkový plnku.
5.
Z druhej polovice si našúľame pásiky hrubé asi 1 centimeter a ukladáme na zarovnanú plnku.
6.
Rozmer plechu 37 x 27 cm.Pečieme pri teplote 180°C asi 35-40 minút.
Po upečení a vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.
tvarohová plnka:
250 g hrudkového tvarohu
250 g mäkkého tvarohu (vo vaničke)
1 kyslá smotana 16% ( 200 ml)
3 lyžice práškového cukru - poriadne premiešať
jablková plnka:
6 stredne veľkých jabĺk
3 lyžice kryštálového cukru
trocha škorice
trocha citrónovej šťavy
Jablka ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Dáme do hrnca, primiešame cukor, škoricu, citrónovú šťavu a za stalého premiešavania trocha podusíme, pokiaľ sa nám nerospustí cukor a nevyparí trocha šťavy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.