streda, 4. marca 2015

Krehký mrežovník s jablkami a tvarohom


Koláče z hneteného cesta zbožňujem. Tento šťavnatý a krehký mrežovník je nenáročný na prípravu a chutí naozaj skvele. Kombináciu chutí jablk a tvarohu mám veľmi rada pretože, tvaroh zjemní kyslejšiu chuť jablk a celková chuť tohto zákuska je potom veľmi vyvážená a jemná.



cesto:



500 g polohrubej múky


200 g práškový cukor


250 g hera alebo maslo

2 vajcia


1 prášok do pečiva


vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor




postup:



1.
Z uvedených surovín vypracujeme cesto.


2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech.


3.
Rukou alebo malým silikónovým valčekom si rovnomerne roztlačíme 1. polovicu cesta na celý plech až po okraje. 
4.
Na cesto ukladáme striedavo tvarohovú a jablkový plnku.


5.
Z druhej polovice si našúľame pásiky hrubé asi 1 centimeter a ukladáme na zarovnanú plnku.

6.
Rozmer plechu 37 x 27 cm.
Pečieme pri teplote 180°C asi 35-40 minút.
Po upečení a vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.


tvarohová plnka:



250 g hrudkového tvarohu

250 g mäkkého tvarohu (vo vaničke)

1 kyslá smotana 16% ( 200 ml)

3 lyžice práškového cukru - poriadne premiešať





jablková plnka:



6 stredne veľkých jabĺk

3 lyžice kryštálového cukru


trocha škorice



trocha citrónovej šťavy


Jablka ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Dáme do hrnca, primiešame cukor, škoricu, citrónovú šťavu a za stalého premiešavania trocha podusíme, pokiaľ sa nám nerospustí cukor a nevyparí trocha šťavy.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.