UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 10. apríla 2015

Grilážové rezy


Tieto grilážky sú veľmi chutné, mäkké, vláčne a hlavne nie sú lepivé. Ja mám veľmi rada ak je v plnke trocha sušeného ovocia a želé cukríky, ktoré ak niekomu nevyhovujú, jednoducho ich môže vynechať a pripraviť griláž bez nich.



200 g kryštálového cukru

200 g najemno nasekaných orechov

1 margarín alebo maslo

1 salko (kondenzované mlieko sladené, 397 g, plechovka)

hrozienka alebo iné sušené ovocie, množstvo podľa chuti (ja som použila sušené brusnice)

želé cukríky, množstvo tiež podľa chuti, ja som dala asi 100 g

4 tortové oplátky (použila som tie menšie, v modrom obale)


postup:


1.
Do kastróla si dáme cukor, ktorý necháme rozpustiť, ku konci sa nám môžu utvoriť menšie hrudky, ktoré varechou pritlačíme a jemne pobúchame o dno kastróla, takto sa cukor pekne rozpustí. Dávame pozor aby sa nám cukor neprepálil, lebo by nám karamel zhorkol, takže ku konci stíšime plameň.

2.

Keď je už cukor rozpustený a má hnedastú farbu, pridáme nasekané orechy, premiešame, ďalej pridáme po častiach maslo (izbovéj teploty) a zakaždým dobre premiešame, maslo sa nám musí s karamelom spojiť. 
Ked je už maslo pekne spojene s karamelom pridáme salko. Stíšime oheň na minimum a asi na trikrát primiešame salko. Pozor na salko, aby nebolo studené rovno s chladničky ale aby malo izbovú teplotu.  Takto ešte trocha povaríme cca 3-5 min.

3.
Masu necháme mierne vychladnúť, počas chladnutia primiešame do nej sušené hrozienka a keď začína mierne tuhnúť naplníme ňou oplátky. Nakrájané cukríky len nahádžeme na natretú vrstvu griláže.

4.
Jemne rukou popritláčame vrchnú oplátku a necháme postáť asi pol hodinu a potom to zaťažíme (položíme na oblátku tacku a na to napr. 2 kg múky a pod.),ak by sme zaťažili hneď, môže sa stať, že nám plnka na krajoch vytečie z oplátky. 
Necháme poriadne vychladnúť, najlepšie cez noc a pokrájame na tyčinky alebo  kocky. Nakoniec si ich namáčame v čokoládovej poleve. 



čokoládová poleva:


100 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády

25 g cery
1 kávovú lyžičku oleja

Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.





2 komentáre:

  1. Ďakujem za recept:) môžem sa opýtať, či tieto grilážky ostanú mäkké, aj ked ich už teraz začnem robiť? Nestuhnú príliš do Vianoc? Ďakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odporúčam ich pripraviť, najskôr tých 5 dní pred sviatkami :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.