UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 17. apríla 2015

Višňový perník



Veľmi vláčny, šťavnatý a mäkulinky perník, ktorý nikdy neoschne. Recept je veľmi starý, zdedený po babičke, je jednoduchý a rýchly. Kedže som mala po ruke výborné zavárané odkôstkované višne, tak som ich jednoducho nahádzala do cesta a zo šťavy som spravila výbornú višňovú polevu. Višne môžte nahradiť akýmkoľvek iným druhom kompotového alebo aj sezónneho ovocia.




cesto:



1 a 1/2 hrnčeka hladkej muky


1 a 1/2 hrnčeka hrubej muky


2 hrnčeky práškový cukor


2 hrnčeky mlieka


1  hrnček oleja


2 vajcia 


2 PL kakaa


1 prášok do perníka kypriaci


1 višňový kompót (odkôstkovaný)


veľkosť hrnčeka je 250 ml  (2,5 dl) 



1.

V mise si zmiešame všetky suché prísady, čiže múku, kakao a prášok do perníka, poriadne premiešame.

2.
Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme mlieko, olej a došľaháme. 
Pridáme po častiach preosiaté suché prísady a premiešame.


3.

Cesto vylejeme na vymastený a múkou posypaný plech (cesto je redšie). Na cesto nahádžeme odkvapkané višne, ktoré som trocha obalila v práškovom cukre.


Veľkosť plechu je 36 x 26 cm. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 - 30 minút. 


4.
Upečený perník necháme mierne vychladnúť , medzi tým si urobíme polevu, ktorú nalejeme a rovnomerne natrieme na perník.

višňová poleva:


4 lyžice vriacej šťavy z višňového kompótu

2 lyžice citrónovej šťavy

300 g práškového cukru


Prevaríme si višňovú šťavu. Do misy si dáme vriacu višňovú šťavu, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a do toho prisypávame po častiach práškový cukor.

Poriadne vyšľaháme ručným elektrickým šľahačom alebo metličkou. 

Keď sa vám poleva urobí hustejšia, stačí doliať trocha šťavy, nie veľa aby ste ju zasa nemali riedku. Poleva zasychá pomerne rýchlo.

Ak perník pripravujete zo sezónneho ovocia a nemáte šťavu na polevu, stačí namiesto nej použiť prevarenú vodu, pridať nejakú esenciu a potravinárske farbivo.




3 komentáre:

  1. Je výborný , ďakujem za receptík

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemáte za čo, ja ďakujem za komentár a som veľmi rada že vám zákusok chutil :)

      Odstrániť
  2. Moc pěkný perníček, děkuji za inspiraci :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.