Krémeš mám veľmi rada, ale pečiem ho veľmi málo, pretože vždy ma odrádza pracné pečenie dvoch plátov cesta, či už lístkového alebo medového. Vymyslela som si túto variantu a bolo to naozaj výborne, zákusok nám veľmi chutil, vrelo odporúčam.
cesto:
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
1 dcl vlažnej vody
0,5 dcl oleja
220 g polohrubej múky
30 g kakaa
1/2 balíčka prášku do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.
plnka :
750 ml mlieka
150 g kryštálového cukru
2 vanilkové pudingy-prášok alebo 2 zlaté klasy
2 lyžice hladkéj múky
3 žĺtky
3 bielky
200 g masla alebo Hery
1.
Do mlieka si dáme cukor, vanilkové pudingy, hladkú múku, 3 žĺtky a poriadne premiešame. Dáme variť a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Odstavíme a hneď si vyšľaháme sneh z 3 bielkov a štipky soli. Hneď ešte do horúceho pudingu vmiešame vyšľahaný sneh,
poriadne ale zľahka premiešame.
Necháme vychladnúť a stuhnúť.
2.
Keď nám puding vychladne na izbovú teplotu, tak do neho zašľaháme maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu. Poriadne vyšľaháme a takto pripravenú plnku natrieme na vychladnuté cesto.
Dáme vychladiť a na vychladený natrieme šľahačkovú plnku.
šľahačková plnka:
2 x 250 ml 33% alebo 40% smotany
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Dnes som skúsila upiecť tento koláčik a vyzerá a aj chutí výborne. Ďakujem, že ste sa podelili o recept. Spočiatku sa mi pudigová plnka zdala málo sladká, ale v spojení všetkých chutí je to super. Nepodario sa mi vyšľahať šlahačku a to hneď 2x :) tak som do oboch primiešala želatínu a do tej druhej aj kakao, takže nakoniec na koláčiku boli 3 rôznofarebné krémové plnky.
OdpovedaťOdstrániť