cesto:
5 vajcia
250 g kryštálového cukru
175 g hladkej múky
125 g polohrubej múky
1dl vlažnej vody
1 dl oleja
1 kypriaci prášok do pečiva
kôra z 2 citrónov
šťava z 2 citrónov
1.
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vlažnú vodu, citrónovú šťavu a olej, poriadne došľaháme.
2.
Po vyšľahaní pridáme po častiach preosiatú múku s práškom do pečiva a citrónovú kôru.
Dôkladne a jemne premiešame.
3.
Cesto vylejeme do formy vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 35 minút. Rozmer formy je 24 cm.
4.
Pripravíme si šľahačku.
250 ml 33% smotany
2 kopcovité lyžice práškového cukru
1 stužovač do šľahačky
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Pripravenú šľahačku natrieme na vychladnuté a prekrojené cesto.
5.
Povrch zákuska môžete ukončiť akokoľvek, ja som to poliala citrónovou polevou, ale môžete to len posypať práškovým cukrom.
Citrónová poleva:
4 lyžice vriacej vody
2 lyžice citrónovej šťavy
300 g práškového cukru (cukor musí byť kvalitný jemné mletý, škrobový)
Do misy si dáme vriacu vodu, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a do toho prisypávame po častiach práškový cukor.
Poriadne vyšľaháme ručným elektrickým šľahačom alebo metličkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.