UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 2. októbra 2015

Citrónová babeta so šľahačkou



Krásne nadýchané, veľmi vláčne a jemné cesto, ktoré vonia po citrónoch. Vyskúšajte, nechajte si ňou prevoniať celý byt a rozplývať každé sústo na jazyku. Je naozaj výborná a keď vám vydrží na druhý deň je ešte lepšia.


cesto:


5 vajcia
250 g kryštálového cukru
175 g hladkej múky
125 g polohrubej múky
1dl vlažnej vody
1 dl oleja
1 kypriaci prášok do pečiva
kôra z 2 citrónov
šťava z 2 citrónov

1.
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vlažnú vodu, citrónovú šťavu a olej, poriadne došľaháme.


2.
Po vyšľahaní pridáme po častiach preosiatú múku s práškom do pečiva a citrónovú kôru. 
Dôkladne a jemne premiešame. 


3.
Cesto vylejeme do formy vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 35 minút. Rozmer formy je 24 cm.


4. 
Pripravíme si šľahačku.

250 ml  33% smotany 
2 kopcovité lyžice práškového cukru
1 stužovač do šľahačky

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Pripravenú šľahačku natrieme na vychladnuté a prekrojené cesto.


5.
Povrch zákuska môžete ukončiť akokoľvek, ja som to poliala citrónovou polevou, ale môžete to len posypať práškovým cukrom.


Citrónová poleva:


4 lyžice vriacej vody
2 lyžice citrónovej šťavy
300 g práškového cukru (cukor musí byť kvalitný jemné mletý, škrobový)

Do misy si dáme vriacu vodu, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a do toho prisypávame po častiach práškový cukor.

Poriadne vyšľaháme ručným elektrickým šľahačom alebo metličkou. 

Keď sa vám poleva urobí hustejšia, stačí doliať trocha šťavy, nie veľa aby ste ju zasa nemali riedku. Poleva zasychá pomerne rýchlo. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.