UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 16. októbra 2015

Čokoládovo-orieškový zákusok


Výborný, veľmi jemný zákusok s nastavovanou pudingovou plnkou a praženými orieškami. Vrch zákuska som poliala jemnou čokoládovo-smotanovou polevou, ktorá sa vám nikdy nebude pri krájaní lámať.



cesto:


5 vajcia

250 g kryštálového cukru

1 dl vlažnéj vody

1 dl oleja

280 g polohrubéj múky

30 g kakaa

1/2 prášku do pečiva

Bielka s cukrom vyšľaháme do veľmi tuha.

V druhej mise si vymiešame žĺtky s olejom, netreba to veľmi šľahať, len vymiešať aby sa to spojilo. Vymiešane žĺtky postupne po častiach vmiešavame do vyšľahaných bielkov.

Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.

Rozmer plechu je 37 x 27 cm. Pečieme pri 180°C asi 30 minút.



plnka:


600 ml mlieka


2 vanilkové pudingy

5 lyžíc kryštálového cukru

100 g  opražených, najemno nasekaných alebo mletých lieskových orieškov

200 g masla



1.
Do mlieka dáme cukor a pudingy, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. 
2.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. Nakoniec pridáme oriešky
 a ešte došľaháme. 

3.
Plnku natrieme na vychladnutý korpus.
4.
Necháme poriadne vychladiť a na vrch polejeme čokoládovú polevu.



čokoládová poleva ganache:



200 ml smotany na šľahanie (mala by byť 33%, ale ja som použila 31%)


100 g čokolády na varenie


 1 lyžička masla



Smotanu privedieme k varu, odstavíme pridáme polámanú čokoládu, maslo a poriadne premiešame.


Za občasného miešania mierne vychladíme a keď začína mierne hustnúť nalejeme na plnku.




Skvelé na čokoládovej poleve genache je to, že keď ju dáte na koláč nikdy nestuhne tak, že sa vám bude pri krájaní lámať, ale bude vždy jemné vláčna.




9 komentárov:

  1. Ďakujem za ďalší skvelý receptík, jednoduchý ale výborný zákusok, v rodine zožal veľký úspech.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za pekný komentár, veľmi ma teší že vám zákusok chutil, tak ako aj nám

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takto niako sa robia aj jadranske rezy len na vrch ide slahacka a nie cokolada.A tiez je to vyborny zakusok:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. prosim Vás chcela by som si vytlačit tento recept a vyskušat ako to v skutočnosti vyzera aj chuti Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.