cesto:
470 g polohrubej múky
30 g kakaa
200 g práškový cukor
1 heru alebo maslo (250g)
2 vajcia
1 perníkový prášok kypriaci
vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor
1.
Z uvedených surovín spracujeme cesto rozdelíme si ho na polovicu.
2.
Jednu polovicu cesta si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech, až po okraje, ktoré mierne zvýšime, aby nám plnka zbytočne nestekala
a na cesto rozotrieme tvarohovú plnku. Veľkosť plechu je 36x26 cm.
Druhú polovicu cesta si zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do mrazničky (ešte si ho rozdelím na tri diely, skôr sa zamrazí a potom to aj rovnomernejšie nastrúham po tretinách na celú plochu) aspoň na pol hodinu, aby sa nám ho potom dobré strúhalo na tvarohovú plnku.
3.
Pripravíme si tvarohovú plnku
tvarohová plnka:
2 mäkké tvarohy čiže 500 g
3 lyžice práškového cukru
1 vajce
1 a pol dl mlieka
0,5 dl oleja
1 vanilkový puding - prášok
vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor
slivkový lekvár
Všetko okrem lekváru spolu vymiešame a dáme na cesto.
Na tvarohovú plnku lyžičkou ukladáme kôpky slivkového lekváru.
4.
Keď máme druhú polovicu cesta dostatočne zamrazenú, nastrúhame ho hrubým strúhadlom na tvarohovú plnku.5.
Pečieme pri teplote 180°C asi 40 minút, treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie ináč.
Dobry den, chcela by som sa opytat ci pridavate recepty aj na varecha.sk ?
OdpovedaťOdstrániťNa vareche mám svoj profil už 3 roky, svoje recepty tam zatiaľ nepridávam ale sledujem ju pravidelne. Prečo sa pýtate?
OdpovedaťOdstrániťLebo som tam nasla vas recept ale to uz sa vysvetlilo, dufam ze som sa vas nejak nedotkala alebo nesposobila nejake problemy
OdstrániťV piatok sme s drahym piekli Vas kolac :) a spravila som presne ako pise Anonymny, na spodne cesto som natrela slivkovy lekvar, ja moc nemusim take kusky v plnke ale ked je to rovnomerne, ze pri kazdom hryze mam tvaroh a lekvar ale trochu som odbocila :) kolac bol vynikajuci ta vona pri peceni bola uzasna a chut este lepsia, dakujem za recept a tesim sa na nove :)
Ďakujem za komentár, ano každý si to môže prispôsobiť podľa svojích predstáv, veď ako sa hovorí, koľko ľudí toľko chutí.Tiež to takto robievam, keď ma osloví nejaký recept, tak si ho trocha upravím podľa seba. Veľmi ma teší, že vám zákusok chutnal a že som vás inšpirovala :)
OdstrániťVynikajúci ! Poznám podobný koláčik pod názvom "Tvarohový strúhaný ....", ale tento Váš je vyšší "level" - včera som ho upiekla a rodinná rada rozhodla, že sa u nás bude piecť už len tento tvaroháč.
OdpovedaťOdstrániť:-). Manželov tip - potrieť celý spodný plát cesta riedším slivkovým lekvárom /mám domáce povidlá,varené v rúre/- a na to vyliať tvarohovú plnku, vyskúšam najbližšie. Uvidím, ako sa zadarí... Ďakujem za recept, máte "prudko jedlý"blog. Dnes idem odskúšať pečený mletý rezeň so syrom - dám koment. Som veľmi rada, že som Vás našla. Prajem peknú nedeľu :-)
Ďakujem, veľmi ma teší že vás môj recept zaujal a zákusok vám chutil, nech sa vám mletý rezeň taktiež podarí, je naozaj vynikajúci, ...ten prudko jedlý blog ma pobavil, vďaka :)
Odstrániťopať vyborny koláč, dovolím si tvrdiť , že lepší ako "strúhaný tvarohový". stále skušam vaše recepty a možem povedat, že toto je najlepší blog o varení.dakujem
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, veľmi ste ma potešili a veľmi si toho vážim.
OdstrániťUz je v trube tak som zvedava aka to bude mnamka a pridala som aj hrozienka :)
OdpovedaťOdstrániťVyskúšaný a výborný. Určite ho budem robievať častejšie. Už som si ho zapísala do svojho zošita osvedčených a dobrých receptov :).
OdpovedaťOdstrániť