Kto by nemal rád mäsové guličky :) V kari omáčke sú veľmi chutné a navyše kari korenie je aj veľmi zdravé. Recept je nenáročný a jednoduchý na prípravu.
na mäsové guličky potrebujeme:
500 g mletého bravčového mäsa
1 vajce
1 cibuľa
1-2 strúčiky cesnaku
1 suchý rožok
trocha mlieka
120 g najemno nastrúhaného tvrdého syra (eidam 45%)
soľ, čierne korenie, provensálske korenie alebo akékoľvek korenie podľa chuti
na omáčku:
200 ml smotany na varenie
2-3 lyžice hladkej múky
mlieko
voda
pol čajovej lyžičky kari korenia (môžte aj viac)
soľ, korenie podľa chuti
citrónová šťava
1.
Suchý rožok si pokrájame na kocky a polejeme trochou mlieka.
2.
Do misy si dáme mäso, na jemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajce, korenie a poriadne premiešame. Rukou vyžmýkame namočený rožok, pridáme k mäsu, premiešame, nakoniec pridáme nastrúhaný syr a znova poriadne premiešame.
3.
Vytvarujeme si menšie guličky, ktoré dáme opiecť na rozpálený olej, z každej strany 1 minútu, podlejeme trochou vody, asi do polovice výšky guličiek, zakryjeme a varíme 10 minút.
500 g mletého bravčového mäsa
1 vajce
1 cibuľa
1-2 strúčiky cesnaku
1 suchý rožok
trocha mlieka
120 g najemno nastrúhaného tvrdého syra (eidam 45%)
soľ, čierne korenie, provensálske korenie alebo akékoľvek korenie podľa chuti
na omáčku:
200 ml smotany na varenie
2-3 lyžice hladkej múky
mlieko
voda
pol čajovej lyžičky kari korenia (môžte aj viac)
soľ, korenie podľa chuti
citrónová šťava
1.
Suchý rožok si pokrájame na kocky a polejeme trochou mlieka.
2.
Do misy si dáme mäso, na jemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajce, korenie a poriadne premiešame. Rukou vyžmýkame namočený rožok, pridáme k mäsu, premiešame, nakoniec pridáme nastrúhaný syr a znova poriadne premiešame.
3.
Vytvarujeme si menšie guličky, ktoré dáme opiecť na rozpálený olej, z každej strany 1 minútu, podlejeme trochou vody, asi do polovice výšky guličiek, zakryjeme a varíme 10 minút.
4.
Po 10 minútach varenia guličky vyberieme a preložíme na menší pekáč, do ktorého sme si dali trocha oleja.
Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a necháme zapiecť 15-20 minút.
5.
Pokiaľ sa nám guličky zapekajú, pripravíme si z vývaru, kde sa nám guličky varili omáčku. V smotane si rozmiešame hladkú múku.
Do vývaru si prilejeme mlieko, aby sa nám vývar trocha ochladil, množstvo mlieka je podľa toho, koľko budeme chcieť omáčky, hneď do toho prilejeme smotanu s rozmiešanou múkou a za stáleho miešania privedieme k varu.
Omáčku doladíme do hustoty akú chceme, pridáme kari korenie a za stáleho miešania chvíľu povaríme. Dochutíme soľou, korením podľa chuti, nakoniec pridáme trocha citrónovej šťavy a omáčku máme hotovú.
6.
Zapečené mäsko vyberieme z rúry
a servírujeme. Dobrú chuť !
Veľmi dobrý recept. Trošku som ho vytunil kurkumou a kardamónom a ako prílohu som zvolil kynutý knedlík. Rozhodne môžem iba doporučiť.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, ano knedlík sa k tomu veľmi hodí, som veľmi rada že Vám chutilo :)
OdpovedaťOdstrániť