UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

streda 9. decembra 2015

Mäsové guličky v kari omáčke



Kto by nemal rád mäsové guličky :) V kari omáčke sú veľmi chutné a navyše kari korenie je aj veľmi zdravé. Recept je nenáročný a jednoduchý na prípravu.

na mäsové guličky potrebujeme:


500 g mletého bravčového mäsa
1 vajce
1 cibuľa
1-2 strúčiky cesnaku
1 suchý rožok
trocha mlieka
120 g najemno nastrúhaného tvrdého syra (eidam 45%)
soľ, čierne korenie, provensálske korenie alebo akékoľvek korenie podľa chuti

na omáčku:

200 ml smotany na varenie

2-3 lyžice hladkej múky

mlieko

voda

pol čajovej lyžičky kari korenia   (môžte aj viac)

soľ, korenie podľa chuti

citrónová šťava


1.
Suchý rožok si pokrájame na kocky a polejeme trochou mlieka.

2.


Do misy si dáme mäso, na jemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajce, korenie a poriadne premiešame. Rukou vyžmýkame namočený rožok, pridáme k mäsu, premiešame, nakoniec pridáme nastrúhaný syr a znova poriadne premiešame.
                                       
3.
Vytvarujeme si menšie guličky, ktoré dáme opiecť na rozpálený olej, z každej strany 1 minútu, podlejeme trochou vody, asi do polovice výšky guličiek, zakryjeme a varíme 10 minút.
4.
Po 10 minútach varenia  guličky vyberieme a preložíme na menší pekáč, do ktorého sme si dali trocha oleja. 
Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C  a necháme zapiecť 15-20 minút.

5.
Pokiaľ sa nám guličky zapekajú, pripravíme si z vývaru, kde sa nám guličky varili omáčku. V smotane si rozmiešame hladkú múku.
Do vývaru si prilejeme mlieko, aby sa nám vývar trocha ochladil, množstvo mlieka je podľa toho, koľko budeme chcieť omáčky, hneď do toho prilejeme smotanu s rozmiešanou múkou a za stáleho miešania privedieme k varu.
Omáčku doladíme do hustoty akú chceme, pridáme kari korenie a za stáleho miešania chvíľu povaríme. Dochutíme soľou, korením podľa chuti, nakoniec pridáme trocha citrónovej šťavy a omáčku máme hotovú.
6.
Zapečené mäsko vyberieme z rúry
a servírujeme. Dobrú chuť !



2 komentáre:

  1. Veľmi dobrý recept. Trošku som ho vytunil kurkumou a kardamónom a ako prílohu som zvolil kynutý knedlík. Rozhodne môžem iba doporučiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem, ano knedlík sa k tomu veľmi hodí, som veľmi rada že Vám chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.