sobota, 5. decembra 2015

Kokosové trené kolieska




Úžasné, veľmi jemné a krehučké trené koláčiky, na ktoré som naozaj dlho hľadala dobrý recept. 
Vždy mi nevyhovovalo príliš hutné cesto s ktorým sa zle pracuje a po upečení je tvrdé, tohto receptu sa to ale netýka, pracuje sa s ním výborne a koláčiky sú hneď po upečení krehučké a jemné.
Výborné sú aj neplnené len ako keks, nepotrebujú zmäknúť  od plnky, sú hneď po upečení krehké a nikdy nestvrdnú, no plnené máme predsa najradšej. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, čo ja ale oceňujem najviac je, že pri pečení nenarobíte veľa neporiadku. 
Na sviatky ich pečiem aspoň s trojitej dávky, pretože ich máme radšej ako klasické linecké.



85 g polohrubej múky

85 g hladkej múky

150 g Hery alebo masla

50 g práškového cukru

1 žĺtok

30 g kokosu

2 cl teplej sladkéj smotany - 1 malý štamperlík (stačí 10% smotana)

pol čajovej lyžičky citrónovej kôry



1.
Zmäknuté maslo si vyšľaháme s cukrom. Keď to máme dostatočne vyšľahané pridáme žĺtok, prešľaháme, pridáme teplú smotanu, aby nebola hmota príliš tuhá.
2.
Do našľahanéj hmoty pridáme preosiatú múku so strúhaným kokosom, citrónovú kôru a dôkladne premiešame.
3.
Cesto naplníme do cukrárského sáčku s ozdobnou špičkou
 a na plech vystlaný mastným papierom alebo fóliou na pečenie, striekame kolieska o veľkosti asi 4 cm. Vnútorný otvor nechávame malý, asi 0,5 cm. 

4.
Pečieme pri teplote 180°C asi 15 minút.  Táto dávka je na 46 kolieska, čiže 23 zlepených párov. 
Táto dávka je vlastne polovičná,  čiže keď toho chcete viac, tak si dávku zdvojnásobte. Väčšinou pečiem túto polovičnú dávku, pretože je to rýchle a za pár minút mám skvelé koláčiky ku kávičke.

5.
Po upečení a vychladnutí si kolieska naplníme džemom a namáčame do čokolády. Môžme dozdobiť ešte kokosom.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.