UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 7. októbra 2016

Tvarohový mrežovník z orechového cesta


Veľmi krehký, jemnučký a neskutočne chutný koláč. O tomto orechovom ceste som sa dozvedela niekde na internetovej diskúsii, kde jedna pani hľadala recept, že vraj to bol starý tradičný koláč. 
Tak mi to nedalo, kedže takéto starodávne recepty ja zbieram a začala som hľadať, či niečo nenájdem na internete. Bohužiaľ nič som nenašla, akurát jeden recept aj to bez fotky a pomer surovín sa mi vôbec nezdal. Povedala som si, že niečo vymyslím a pomer surovín budem skúšať dokiaľ cesto nebude krehučké a jemné. Podarilo sa mi to na prvýkrát, čo ma naozaj veľmi potešilo. 
Ak sa s týmto cestom niekto už stretol, alebo máte receptúru po babke, budem veľmi rada ak mi ju napíšete do komentárov.



cesto:


450 g polohrubá múka

120 g mleté vlašské orechy

200 g práškový cukor

1 Hera maslova 250 g

2 vajcia

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor



1.

Do misy si dáme všetky suché prísady múku, orechy, cukor, prášok do pečiva a poriadne premiešame. 



Ďalej pridáme vajcia, Heru izbovej teploty a vypracujeme cesto.



2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.




Cesto si môžte rozvaľkať aj na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x26 cm.

3.
Pripravíme si plnku.


plnka:


500 g jemného hrudkového tvarohu

250 g mäkkého tvarohu vo vaničke

1 kyslá smotana 200 g alebo 145 g smotanový jogurt

100 g práškového cukru

1 žĺtok

vanilkový cukor alebo esencia

džem výraznej chuti, použila som malinový


Tvarohy si zmiešame s cukrom a žĺtkom, 



pridáme kyslú smotanu a premiešame. 

4.
Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a lyžičkou poukladáme kôpky džemu.


5.
Z druhej polovice cesta si našúľame pásiky, hrubé asi 1 centimeter a ukladáme na plnku.


6.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 35-40 minút.

8 komentárov:

  1. Další výborný koláč,upeču hned zítra ráno k snídani:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak jsem ráno upekla,ale já se nikdy nedržím receptu,takže těsto podle oka.Ale povedlo se:-).Náplň jsem dala tvarohovo-jablkovou,marmeládu rebarborovou.Výsledek fantastický,už je po koláči.A protože to vím,že se hned všechno sní,tak jsem upekla ještě z kynutého těsta tvarohové šátečky:-).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. práve ochutnávam prvý, ešte nie celkom vychladnutý kúsok a je naozaj super. nestíhala som robiť na vrch mriežku, tak som tam to cesto nastrúhala, džem som použila domáci z tmavého hrozna :) ďakujem za výborný recept, určite posuniem ďalej
    Janka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Výborný! Dnes som upiekla a určite nie naposledy. Krehký a šťavnatý.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.