piatok, 10. marca 2017

Medovo-kávové rezy


Priatelia, dnes vás chcem inšpirovať týmto veľmi jemným, mäkučkým, vláčnym zákuskom, plným vône ale aj chuti medu a kávy, ktorý sa príjemne rozplýva na jazyku. 
Receptu sa nemusia báť ani začiatočníci, tieto medové rezy zvládne naozaj každý. 


cesto:


 50 g Hery maslovej

2 polievkové lyžice medu


1 vajce

100 g práškového cukru

300 g hladkej múky

1 lyžička instantnej kávy

1 zarovnaná čajová lyžička sódy bikarbóny

2 polievkové lyžice mlieka


rozmer plechu je 36x25 cm




postup:



1.
V mise nad parou si rozpustíme maslo, pridáme med, vajcia, cukor, mlieko a chvíľku, cca 4 minúty miešame. Potom pridáme kávu



a nakoniec preosiatú múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Všetko spolu premiešame, aby sa nám cesto pekne spojilo. Ide to rýchlo a ľahko. 

2.
Cesto si rozdelíme na 2 rovnaké časti alebo jednu časť môžte mať väčšiu, aby sa cesto lepšie vaľkalo. Na tu vrchnú časť stačí menšie cesto, ja som dala polovičné, ale potom som mala zbytočne vysokú vrchnú vrstvu.


3.
Cesta hneď za tepla vyvaľkáme na pomastenej a múkou posypanej, obrátenej spodnej časti plechu.

4.
Pláty pečieme pri teplote 175°C asi 7 minút.  Cesto je hotové keď zhnedne a okraje nám stmavnú. Hneď po upečení ešte za horúca pomocou nite odrežeme a oddelíme cesto od plechu.

5.
Pripravíme si plnku:


plnka:


250 g Hery maslovej

600 ml mlieka

2 vanilkové pudingy


4 lyžice kryštálového cukru


1 smotanové salko v tube alebo pol plechovky salka

postup: 

Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 
Nakoniec pridáme salko a ešte dôkladne došľaháme.



budeme ešte potrebovať:

1 balíček dlhých piškót

1 hrnček uvarenej osladenej kávy


6.
Na spodný plát cesta natrieme polovicu plnky



a na ňu ukladáme piškóty namočené v káve. Piškóty máčame do kávy len trocha a to len z jednej strany do polovice.


7.
Na uložené piškóty natrieme druhú polovicu plnky a pekne zarovnáme.

8.
Namastenú zarovnanú plnku, posypeme nadrobno polámanou druhou časťou upečeného cesta a pokvapkáme čokoládou. Necháme odležať v chlade trebárs cez noc, aby nám piškóty zmäkli a chute sa krásne prepojili.







3 komentáre:

  1. A ja som si myslela, že na vrchu sú nasekané orechy a to polámaný medový plát:) Veľmi pekný a verím že aj výborný koláčik, už je uložený a určite najbližšie vyskúšam. Pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Evka, koláčik je naozaj výborný, odporúčam, nech sa vydarí a chutí :)

      Odstrániť
  2. Kolacik je vyborny, podoba sa medovym rezom ale ta kava tam dava iny level.Vdaka za super recepty hodne som ich uz vyskusala a vzdy sa podarili Hela

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.