piatok, 24. marca 2017

Švédské mäsové guľky



Ahojte priatelia, tieto švédské guľky pozná asi väčšina z vás. Príprava nie je vôbec náročná a chutí to naozaj skvelo, ja ich mám veľmi rada. Predpokladám, že v každej domácnosti sa to varí trocha ináč (samozrejme aj vo Švédsku) s malými obmenami, ale tak to má byť, veď ako sa hovorí sto ľudí sto chutí :)




potrebujeme:



500 - 800 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa

pol hrnčeka strúhanky

1 vajce

1 väčšiu cibuľu

muškátový oriešok alebo bylinky podľa chuti, ja dávam koriander pretože je neskutočne zdravý a samozrejme vylepší chuť a vôňu jedla

soľ, čierne mleté korenie

olej



na omáčku:

maslo cca 50 g

hovädzí vývar alebo vodu

300 ml smotany

hladkú múku

worchestrovú alebo sójovú omáčku

soľ, čierne alebo biele korenie




postup:



1.
Cibuľu si nakrájame na drobno. Do misy si dáme mleté mäso, vajce, strúhanku, nakrájanú cibuľu, soľ, korenie a poriadne premiešame. Nakoniec ešte pridáme podľa chuti nasekané bylinky a premiešame.


2.
S pripraveného mäsa tvoríme guličky o veľkosti orecha alebo trocha väčšie.


3.
Na panvicu s hrubším dnom si rozohrejeme trocha oleja, pridáme guľky



a narýchlo opečieme s každej strany asi minútu. Opečené guľky preložíme do pekáča s trochou oleja,



pekáč zakryjeme a pečieme pri teplote 200°C cca 20 minút.

4.
Kým sa nám guľky upečú pripravíme si omáčku. Do výpeku, kde sa nám vyprážali guľky pridáme maslo, hladkú múku, trocha opražime, pridala som ešte trocha cukru a zalejeme vývarom alebo vodou. Pridáme smotanu, dochutíme koreninami a povaríme asi 10 minút. Hustotu omáčky si môžte doladiť podľa vlastných preferencií.



5.
Podávala som to so zemiakmi a ešte posypala nasekaným koriandrom. Určite mrknite na ten koriander na nete, odporúčam je neskutočne zdravý a k mletému mäsku sa samozrejme hodí. Podáva sa to ešte s brusnicovým džemom ale ja to nepraktizujem, tak dobrú chuť :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.