sobota, 24. mája 2014

Kakaovo-kokosové muffiny so šľahačkou a karamelovým toppingom





Rýchle, veľmi jemné a vláčne muffinky, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Tieto muffinky sú u nás veľmi obľúbené a tento recept pečiem stále dookola. Stačí vymeniť niektoré suroviny, napríklad kokos za oriešky, alebo zmeniť krém a vždy je to niečo nové. Robievam ich aj z tvarohovou plnkou, recept nájdete TU . 




Budeme potrebovať:



100g masla

1 hrnček cukru ( ja dávam kryštál lebo ho šľahám v kuchynskom robote, ak šľaháte ručne môžete dať práškový )


1 vajce


1 hrnček mlieka


1 a pol hrnčeka múky, polohrubá+hladká, miešam 50:50


1/4 hrnčeka kakaa


2 lyžice kokosu

1 lyžička práškovej kávy espresso


1/4 lyžičky soli


1/2 lyžičky sódy bic.


1 lyžička prášku do pečiva


1 lyžička vanilkovéj esencie ( používam olejovú arómu kúpenú v kauflande, nemusí byť)

formu na muffiny + papierové košíčky alebo silikonové formičky na muffiny

hrnček používam 2,5 dl



Postup:


Vyšľaháme si zmäknuté maslo s cukrom a vajíčkom. 


Medzitým si do druhej misy pripravíme múku, kakao, kokos, prášok do pečiva, sódu bic., kávový prášok, soľ a všetky tieto suché prísady premiešame. 


K vyšľahanému maslu s vajíčkom pridáme vanil. esenciu a mlieko, premiešame a do toho po častiach pridávame suché prísady.


Všetko dôkladne premiešame a naplníme pripravené papierové košíčky, ktorými sme vystlali muuffinovú formu. 

Pečieme 20 minút pri 180°C. 
Recept je asi na 13-14 kusov.





Šľahačka:


250ml  33% smotany 
1 lyžica práškový cukor
1 stužovač do šľahačky

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.





Karamelový topping:

2 lyžice kryštálového cukru

3 lyžice vody
3 lyžice smotany


Cukor si za stáleho miešania rozpustíme, keď začne karamelizovať prilejeme vodu a vzniknutú krustu pomaly roztopíme, medzitým pridáme ešte smotanu a miešame dokiaľ sa nám všetko nerozpustí na tekutinu, chvíľku povaríme. Keď sa vám to zdá husté môžete pridať vodu alebo smotanu, ja som nepridávala. Ide to celkom rýchlo, netreba sa toho báť. Necháme trocha vychladnúť a polejeme muffinky.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.