Svieži ovocný koláč z jemnou vanilkovou plnkou. Ja som použila mandarínky, ale použiť sa dá hocijaké iné ovocie, samozrejme podľa chuti.
cesto :
5 vajcia
150 g kryštálového cukru
5 lyžíc oleja
150 g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
1.
Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha.
2.
Po jednom postupne všľaháme žĺtky a po lyžiciach olej.
3.
Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
4.
Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.
vanilková plnka:
0,5 l mlieka
5 lyžíc kryštálového cukru
2 vanilkové pudingy
1 Hera alebo maslo
vanilková esencia (nemusí byť)
Z mlieka, cukru a pudingou si uvaríme hustý puding.
Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a vyšľaháme s herou, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu, aby sa plnka nezrazila, nakoniec všľahám vanilkovú esenciu.
Niekedy keď sa mi zdá plnka hustá, všľahám do nej ešte 2 lyžice vlažnej sladkej smotany (nemusí byť).
ovocná plnka:
1 mandarínkový kompót
cukor
cukrárenské želé na 500 ml tekutiny
1.
Upečené vychladnuté cesto si pomastíme polovicou plnky, poukladáme naň odkvapkané ovocie a dáme na chvíľu stuhnúť.
2.
Šťavu z kompótu použijeme pri príprave želé, ktoré si pripravíme podľa návodu. Keď začne hustnúť, polotuhým zalejeme ovocie. Želé nedávame až po okraj cesta, aby nám zbytočne nestekalo a dáme stuhnúť.
3.
Keď nám želé stuhne, asi tak po hodine, navrstvíme naň druhú polovicu plnky, posypeme kokosom a dozdobíme.
Keď nám želé stuhne, asi tak po hodine, navrstvíme naň druhú polovicu plnky, posypeme kokosom a dozdobíme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.