Na internete je kopa receptov na tortu Harlekýn a skoro každý je iný. Môj recept nie je originál, ale mne najviac pripomína chuť zákuska Harlekýn, na ktorý sme pred rokmi občas po škole s kámoškou zašli do dobrej cukrárne.
cesto:
3 vajcia
125 g kryštálového cukru
0,5 dl vlažnej vody
0,4 dl oleja
140 g polohrubej múky
25 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom.
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.
čokoládová plnka:
250 ml mlieka
125 g Hery
100 g čokolády
Do vriaceho mlieka pridáme heru a čokoládu (nevariť), premiešame a po prechladnutí ho mixujeme ponorným mixérom 3 minúty. Plnku necháme chladiť minimálne 12 hodín. Takto vychladenú plnku vyšľaháme šľahačom 4 minúty.
Vzniknutý našľahaný krém natrieme na pripravený korpus, ktorý si môžeme natrieť malinovým džemom.
šľahačková plnka:
250 ml šľahačkovéj smotany 33%
250 g mascarpone
stužovač do šľahačky
5 lyžíc práškového cukru
Smotanu si vyšľaháme s 1 lyžicou práškového cukru, pred koncom šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
V druhej mise si vymiešame mascarpone so 4 lyžicami práškového cukru a po častiach do toho vmiešame vyšľahanú šľahačku.
Takto pripravenú šľahačkovú plnku natrieme na čokoládovú plnku.
Ráda bych věděla zda mohu dát místo Hery normální máslo? My zde Heru totiž nemáme. Harlekýna jsem milovala, jako holka a tento recept se mi moc líbí oproti jiným, které jsem našla na netu. I ta fotka je moc pěkná.
OdpovedaťOdstrániťPředem děkuji, Soňa
P.S. Mám se nějak přihlásit??
Neviem, neskúšala som, asi ano, alebo niečo podobné Here. Hera je rastlinný tuk s množstvom tuku 72 %. Pripojiť sa môžete v pravo v kolonke pripojiť sa k tejto lokalite.
OdpovedaťOdstrániť