piatok, 30. mája 2014

Svieže ananásové rezy - agarové





Máte radi svieže zákusky bez masla?
Určite skúste tento veľmi svieži, jemný a naozaj vynikajúci zákusok. 
Piekla som ho prvýkrát, len tak čo ma napadlo a čo som mala v chladničke. Určite ho budem piecť niekedy znova, pretože nám veľmi chutil, bol úžasny.




cesto:

5 vajcia
150g cukru
120 g hladkej múky
2 kopcovité lyžice kakaa
4 lyžice oleja
1/2 prášku do pečiva

Bielka s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh a postupne po jednom všľaháme žĺtky a olej.
Po vyšľahaní pridáme preosiaté kakao, múku s práškom do pečiva, dôkladne premiešame a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.
Plech som použila s rozmerom 34x24 cm.

Po upečení korpus prekrojíme na polovicu.



smotanová plnka:

2 kyslé smotany 16 %
1 mäkký tvaroh
4 lyžice cukru
ananásový kompót
1 želatínový stužovač


Zmiešame si kyslé smotany, tvaroh a cukor. 

V druhej mise si pripravíme želatínový stužovač podľa návodu a do toho postupne primiešame vymiešané smotany s tvarohom.

Dôkladne premiešame a  2/3 plnky navrstvíme na spodný plat cesta.

Je potrebné to robiť v plechu v ktorom sme piekli cesto a boky ešte vystlať papierom na pečenie alebo niečim hrubším, aby nám plnka zbytočne nestekala pokiaľ stuhne.

Na navrstvenú plnku dáme polovicu nakrajaného odkvapkaného ananásu, trocha ho vtlačíme a plnku zarovnáme. 

Prikryjeme druhým plátom cesta natrieme zvyšnú 1/3 plnky a dáme na ňu druhú polovicu nakrajaného ananasu.

 Necháme vychladiť asi na hodinku a zalejeme ananásovým želé.



ananásové želé:

šťava z ananásového kompótu
trocha citrónovej šťavy
cukrárenské želé na 500 ml tekutiny




Šťavu z kompótu použijeme pri príprave želé, ktoré si pripravíme podľa návodu. Keď začne hustnúť, polotuhým zalejeme ovocie. Želé nedávame až po okraj cesta, aby nám zbytočne nestekalo a dáme stuhnúť.






2 komentáre:

  1. Dobrý večer chtěla jsem se zeptat jestli jste použila tvaroh ve vaničce nebo v kostce?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý večer Lenka, používam tvaroh vo vaničke.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.